Вход

Православен календар

Неделя Четвърта след Пасха на Разслабения

 

„Ето, ти оздравя; недей греши вече, за да те не сполети нещо по-лошо”.

Иоан 5:14

Църквата възпоменава чудесното изцеление на разслабения (парализирания) от Господа Иисуса Христа във втората година от Неговата евангелска проповед, в деня на иудейската Петдесетница

Грехът поразява не само душата, но и тялото. В някои случаи това е съвсем очевидно, а в други не така ясно. Въпреки това фактът, че всички болести на тялото са всякога от и заради греховете, си остава истина. Грехът се извършва в душата и директно я разболява. И тъй като животът на тялото е от душата, то болната душа, разбира се, не може да донесе здраве. Дори само фактът, че грехът носи мрак и скръб, вече действа неблагоприятно на кръвта, в която е основата на телесното здраве.

Когато обаче си спомним, че грехът ни отделя от Бога - Източника на живота, и води човека до дисхармония с всички закони, действащи както в него самия, така и в природата, то е невероятно чудно, как грешникът изобщо остава жив след извършения грях. Това е по милост Божия, защото Бог очаква от нас покаяние и обръщане към Него.

Следователно, преди всяко друго дело, човек най-вече трябва да побърза да се очисти от греховете и да се примири с Бога в съвестта си. Това е пътят, по който трябва да се мине и от този път зависи впоследствие доброто действие и на самите лекарства.

Известен е оня знаменит лекар, който не пристъпвал към лечение, докато болният не се изповядал и причастял със светите Христови Тайни. И колкото по-тежка била болестта, толкова повече лекарят настоявал болният да се подготви по този начин.

Мысли на каждый день года.

Превод: Десислава Главева

 

Други статии от същия раздел:

Други статии от същия автор:

module-template14.jpg

 

 

Видеоколекция

2018 04 08 15 38 03
О.  Даниил Сисоев:
В един Бог ли вярват
християните и мюсюлманите

Модернисти