Вход

Православен календар

Еп. Григорий (Дурич) от СПЦ си спечели прозвището "Григорий Осквернител"

 

На връх Пасха Захумско-Херцеговински и Приморски епископ Григорий (Дурич) е скандализирал присъстващите на службата православни християни с това, че накарал в олтара да влязат лица, чието присъствие е недопустимо според светите канони.

Първоначално той наредил на своите свещеници да въведат в олтара деца - момчета и момичета, а след това и възрастни миряни - мъже и жени. Свещениците буквално принуждавали жените да влизат в олтара, което било много неприятно и за едните и за другите, а епископът лично причастил всички - и децата и възрастните - вътре в олтара между Светата Трапеза и горното място. Обърканите и озадачени свещеници обяснявали на още по-объркания и озадачен народ, че това било древен обичай в Гърция – жени да влизат в светия олтар.

По този начин епископ Григорий стана причина народът да извърши тежък грях и заедно с него да погази светите канони, които изрично забраняват на миряни и особено на жени да влизат в олтара:

Правило 69 на Шести Вселенски Събор:

На никой мирянин да не се позволява да влиза в свещения олтар; но по някое твърде древно предание това в никой случай не се забранява на царя, когато той поиска да даде дарове на Твореца.

Правило 19 на Лаодикийския Събор:

Единствено на посветени лица е позволено да влизат в олтара и там да се причастяват.

Правило 44 на Лаодикийския Събор:

Жена не трябва да влиза в олтара.

Ето докъде може да стигне новаторството в Църквата – дотам, че да се нарушават светите канони, заблуждавайки народа, че така било в древност.

В миналото епископи, които имали особени заслуги към Църквата, получавали уважителни названия като например св. Григорий Богослов, свщмчк. Григорий Просветител на Армения и други. А Младен Дурич, който в монашество прие славното име на цариградския патриарх-богослов, затова, че въведе жени и непосветени в богослужението лица в светия олтар и ги причасти, ще остане до публичното си покаяние известен с прозвището "Григорий Осквернител" и враг на сръбската земя на св. Сава. Ясно се видя накъде водят изявите му на баскетболист, футболист, поведението му на бонвиван и донжуан, перчещ се с луксозни дрехи, маркови обувки, скъпи джипове и т.н. – до там, където е плач и скърцане със зъби.

Херцеговина е свята за всеки сърбин земя, земя, в която християни са приемали мъченическа кончина, задето са отказвали да се подчиняват на папата и лъжесвещениците му и да влизат в общение с тях. Католиците отдавна нямат иконостас и причастяват своите нещастни и заблудени последователи в самия олтар. За отказа си да се причастяват с папистите хиляди сърби от Херцеговина са били заклани и хвърлени в ями. А днес Григорий Осквернител, който се води епископ на тази света земя, е за икуменическо сближаване с папата. Такъв обаче не бива да бъде следван, за да не погуби човек душата си заедно с него.

Духовници, които бяха помолени да коментират това събитие, препоръчаха на хората, осквернили се с влизането в олтара, да принесат покаяние, тъй като там не могат да се причастяват миряни, па били те и деца. Такова право има единствено царят. А младенци от женски пол дори на кръщението си не могат да бъдат вкарвани в олтара, както се прави с младенците от мъжки пол. Затова всеки, който е влязъл в олтара, трябва да отиде при свещеник, който не е сред последователите на Григорий, и да се покае за незнанието си, като занапред всячески се пази от погазване на Православното църковно предание.

Сега става ясно и защо Тихон от Студеница – архимандрит по чин и новатор по дух – е за премахването на иконостаса, както пише в докторската си дисертация по темата. Ясно е и защо все такива биват избирани за епископи. За да може заедно с останалите новатори – душегубците-епископи Игнатий, Григорий, Maксим, Давид - наследници на Амфилохий, Атанасий и Ириней Булович, да разрушат до основи Сръбската Православна Църква.

Дълг на всеки вярващ обаче е да изучи вярата си, за да не я предава по никакъв начин. „Който ви благовествува - пише св. апостол Павел - нещо по-друго от това, що приехте, анатема да бъде” (Гал. 1:9).

Борба за веру

Превод: Десислава Главева

 

Други статии от същия раздел:

module-template14.jpg

 

 

Видеоколекция

2018 04 08 15 38 03
О.  Даниил Сисоев:
В един Бог ли вярват
християните и мюсюлманите

Модернисти