Вход

Православен календар

„Образ на покаянието те имаме, всепреподобна Марие, Христа моли по време на Поста и нам да го дарува, та с вяра и любов тебе в песни да възхвалим.”

Утреня, светилен, глас 3
Неделя 5-та на Великия пост. Преп. Мария Египетска

Приближава времето на кръщението

 

Ако ти си решил да се кръстиш – част 6

И ето приближава времето на кръщението. В Древната Църква преди това Тайнство оглашеният постел четиридесет дни. Днес това не е задължително, но е добре да се пости поне три дни преди самото Кръщение. Защото постът помага да се победи дявола, усилва молитвата и дава възможност да се контролират движенията на сърцето.

По време на поста трябва въздържание от месна и млечна храна (по време на строгите пости се забранява и рибата), а също и от преяждане и пиянство (които, между другото, са недопустими по всяко време). По взаимно съгласие в този период се прекратява и съпружеското общение.

По време на поста трябва въздържание и от празни развлечения, трябва пребиваване в молитва, четене на Библията и повече да се раздава милостиня. Разбира се, постите не са задължителни за болните, бременните, кърмещите, служещите в армията, намиращите се в затвора и тези, които пътуват. Те постят според възможностите си.

По време на подготовката за Тайнството се постарай да си припомниш всичките си грехове, за да можеш да се разкаеш за тях преди Кръщението и да не ги повтаряш повече, както е казал апостол Петър: „покайте се, и всеки от вас да се кръсти в името на Иисуса Христа, за прошка на греховете; и ще приемете дара на Светаго Духа“ (Деян. 2:38).

Хубаво би било да си намериш някой благочестив православен християнин, който да ти бъде кръстник и да ти помага да вървиш към Христа. Но той не трябва да е твой съпруг (съпруга) - настоящ или бъдещ, защото в противен случай бракът би бил незаконен.

Кръщение може да бъде извършено във всеки ден, освен от понеделник до петък в седмиците на Великия пост. В Древната Църква особени дни за Кръщение на възрастни били Велика Събота, навечерията на Рождество и Кръщение Господне, Лазарова събота и Петдесетница (а също и Светлата Седмица – бел. ред.) Но ако желаеш да възродиш тази забележителна традиция, първо се договори със свещеника.

Трябва да си купиш или ушиеш кръщелна риза, която свещеникът ще ти облече след Кръщението. Тя трябва да бъде дълга, под коленете, бяла (като символ на чистотата на душата на новокръстения, облечен в Христа), с извезан на гърдите или на гърба кръст.

Трябва също така да имаш и кръстче, осветено в храма, на верижка, така че лесно да се слага на шията, през главата. Той е напомняне към нас за думите на Христос: “който иска да върви след Мене, нека се отрече от себе си, да вземе кръста си и Ме последва” (Марк. 8:34). Помни, че след Кръщението кръстът не трябва никога да се сваля (даже когато се миеш). Той е нашата защита. Не случайно хората са забелязали, че никога самоубийци не са намирани с кръст на шията. Дяволът не може окончателно да погуби човека, докато той не свали кръстчето от себе си.

Приготви си също така голяма кърпа и джапанки, за да не ходиш мокър и бос около купела.

Добре е в навечерието на Кръщението да отидеш в храма за малко и да се помолиш, а и в къщи да прочетеш някои молитви. Много хубави са псалмите 26, 31, 41, 50, 83 и др. Помоли се и със свои думи. Бог ще чуе, ако Му се молиш в името на Христа.

В нощта преди Кръщението непременно трябва да се въздържаш от съпружеско общуване. След полунощ не пий и не яж нищо, а ако си пушач, не пуши, за да можеш веднага след Кръщението да се причастиш със Светите Тяло и Кръв Христови.

Жените по време на очистване и четиридесет дни след раждане не се кръщават, освен в случаи на опасност за живота.

Постарай се да отидеш навреме в храма, даже е добре да отидеш по-рано. Практиката показва, че често преди такова важно събитие даже тези, които никога не закъсняват и не се успиват, попадат в неприятни ситуации. Това не е чудно. Древният тиран, дяволът, не желае да изпуска жертвата от хищните си нокти.

Добре би било, ако твоята радост бъде споделена от роднини и приятели. Но е недопустимо, както понякога се случва, да се идва на Кръщение с компания от подпийнали зяпачи. Така само ще прогневите Бога.

Ако не си бил просто невярващ, а си принадлежал към друга религия, например бил си юдеин, мюсюлманин, будист, принадлежал си към някоя секта, преминал си окултна инициация, то преди Тайнството Кръщение трябва да преминеш чин на присъединяване. Предупреди за това свещеника предварително (най-добре няколко дни преди това) и го помоли непременно да извърши този чин над тебе (той е даден в допълнителен Требник). Практиката показва, че тези, които не са минали през този чин, често се оказват колебливи във вярата и в резултат биват подложени на различни демонични въздействия.

Според църковния устав Кръщението трябва да се извърши чрез тройно пълно потапяне във вода. Светейшият патриарх Алексий II нееднократно изисква от свещениците да изпълняват това правило. Така че трябва да се кръстиш в храм, в който има купел за възрастни. Постарай се да разбереш това по-рано. В селата лятото се кръщават в открити водоеми. Това също е апостолска практика. Но ако ситуацията е такава, че пълно потапяне е невъзможно (например в армията, в затвора, в болницата, в пустинята, при рязък недостиг на вода) тогава е допустимо (и е напълно действително) и обливателното Кръщение. При това също помоли да облеят цялото ти тяло, в краен случай – главата.

Много свещеници преди Тайнството Кръщение изповядват човека. Ако в твоя храм съществува този прекрасен обичай, не се притеснявай от него и искрено се разкай за всички свои грехове. Ако такъв обичай още не е въведен, то не се смущавай - когато се отричаш от сатаната и всички негови дела, откажи се и от всички свои беззакония.

 

<< предишна || следваща >>

„Если ты еще не крестился”

Превод: Даниела Димитрова 

 

Други статии от същия автор:

module-template10.jpg

 

 

Видеоколекция

2018 04 08 15 38 03
О.  Даниил Сисоев:
В един Бог ли вярват
християните и мюсюлманите

Модернисти