Вход

Православен календар

„На пасбището на горното Царство стадо, отче, си възпитал, и с жезъла на догматите като зверове си прогонил ересите, възпявайки: „Благословен Си, Боже на отците ни!”

Втори канон на утренята, 7 песен, тропар
Неделя 4-та на Великия пост. Преп. Иоан Лествичник

Двойните стандарти на френското правосъдие

 

Нападките срещу християнството се считат за проява на свободата на словото, а критиката срещу мюсюлманството се третира като ислямофобия.

Френският съд оправда миналия месец активистките на Femen, които протестираха голи до кръста в катедралата Нотр Дам през февруари 2013 г. Тогава те ознаменуваха оттеглянето на папа Бенедикт XVI с викове като „Бай-бай, Бенедикт!”, „Край на хомофобията!” и т.н.

Наказанията за оскърбяване чувствата на вярващите биват най-различни. В едни страни виновните са заплашени от смъртно наказание, докато в други богохулството не се счита за престъпление. Но даже в пределите на една и съща страна правосъдието може да бъде крайно избирателно към религиозните провокации.

Миналата година девет участнички на движението Femen нахлуха в Нотр Дам в Париж, за да отпразнуват оттеглянето на папа Бенедикт XVI. Те се съблякоха голи до кръста, крещяха антирелигиозни лозунги и удряха с пръчки по камбаните. В резултат на това бяха обвинени за нанасяне на материални щети. Една от камбаните е била повредена и се наложило храмът да бъде повторно освещаван. Прокурорът поиска всяка от участничките да заплати компенсация в размер на 1500 евро. Съдът обаче ги оправда, а за виновни призна охранителите на храма, които обвини в грубо отношение към участничките в акцията и им наложи глоба. В същото време на френския остров Майот югоизточно от Париж при аналогично събитие нещата се развиха по съвсем друг начин.

В навечерието на Нова година трима подпийнали приятели хвърлили свинска глава по тамошната джамия. Идеята им обаче не се оказала толкова забавна. Шегаджиите били обвинени за разпалване на вражда на религиозна основа. Само седмица след оправдаването на активистките от Femen френското правосъдие се произнесе против тримата на о. Майот и ги осъди на затвор, глоба и пробация по обвинения в „разпалване на омраза, насилие и дискриминация по религиозен признак”.

Според адвоката Жюлиен Пинели този случай може да се приеме като по-особен, тъй като случилото се е станало на о. Майот, където 95 процента от жителите са мюсюлмани. Възниква обаче въпросът, ако болшинството парижани са католици, защото това по никакъв начин не повлия върху изхода на делото срещу Femen.

Според президента на френската Асоциация на свободните адвокати Фредерик Пишон това има своето политическо обяснение. „Femen се намират под правна защита по идеологически причини. Във Франция действат двойни стандарти. Нападките срещу християнството се считат за проява на свободата на словото, а критиката срещу мюсюлманството се третира като ислямофобия” – поясни той в интервю за Russia Today

Адвокатът на подсъдимите подаде апелация, разчитайки на това, че богохулството във Франция не е подсъдно, но е на мнение, че духовните светини се нуждаят от по-голяма защита.

Според Жюлиен Пинели в Наказателния кодекс на Франция трябва да се предвиди наказание за оскверняването на храмове и джамии. Двойните стандарти към различните религии могат да доведат до разделяне на обществото и да провокират вражди. Затова хората настояват съдебната система да бъде справедлива към всички граждани, независимо от тяхното вероизповедание.

Russia Today

Превод: Десислава Главева
 

Други статии от същия раздел:

module-template5.jpg

 

 

Видеоколекция

2018 04 08 15 38 03
О.  Даниил Сисоев:
В един Бог ли вярват
християните и мюсюлманите

Модернисти