Вход

Православен календар

След Събора през 2016 – Събор през 2025

 

Вартоломей и Франциск искат сближаване на православни и католици

В хода на визитата на римския папа Франциск в Турция на 29 и 30 ноември двамата с Константинополския патриарх Вартоломей, освен че подписаха съвместна декларация за единство и богословски диалог, повдигнаха и въпроса за унията.

„Епископът на Рим, първенствуващ в любовта”, както се самоназовава папата, зададе въпроса: „Как бихме могли достоверно да възгласяваме учението на Христа, ако между нас съществува разделение?“ А патриарх Вартоломей отбеляза, че макар „пътят към възстановяването на пълно общение да е дълъг и сложен, ние повече не можем да си позволим лукса да действаме изолирано.

Разшифровка на този типичен икуменически новоговор дава главата на информационния отдел на Константинополската патриаршия о. Доситей Анагностопулос:

„За 2016 г. е планиран Всеправославен (Велик и Свят) Събор, който трябва да се проведе в Истанбул. Има вероятност на него Константинополската патриаршия да призове към провеждането на Вселенски Събор през 2025 г. През 2025 г. се навършват 1700 години от провеждането на Първия Вселенски Събор, свикан от император Константин Велики в Никея. И патриархът на Константинопол има намерение да призове всички събрали се да помогнат за организирането на нов - осми по ред - Вселенски Събор. Има основания да се предполага, че турското правителство няма да възрази срещу подобна инициатива. Но е необходимо целият християнски свят да се съгласи с това начинание и поместните църкви да помолят своите правителства да го подкрепят.”

На Всеправославния събор през 2016 г. в Истанбул се планира да бъде обсъдена православно-католическата уния и идеята да се преодолее разделението между двете църкви.

„Никой не очаква незабавни резултати, но самото решение да се проведе най-накрая Всеправославен събор вече доказва, че най-после е чут гласа на Светия Дух и че все някаква съвместна работа, пък било и засега все още само между православните, е възможна, - отбеляза още Анагностопулос.

В същото време част от православните са против провеждането на Събора през 2016 година, опасявайки се, че на него ще стане „реформация на вярата” и приемане на едно "осветскостено европравославие".

Според съобщението на „Радио Ватикана“ кардинал Кох също очаква от Събора през 2016 г. усилия по подготовката на унията.

„Патриарх Вартоломей, поясни кардиналът, обладава първенство по чест сред православните църкви, но това първенство се интерпретира по различни начини, затова аз се надявам, че Всеправославният Събор планиран за 2016 г. ще помогне за установяване на по-сериозно единство сред православните църкви. Това е от изключителна важност и ще бъде значима стъпка в придвижването напред на диалога между православните църкви.“ Според думите на кардинал Кох „сериозна пречка за икуменическия диалог се явява фактът, че самите православни не са в съгласие едни с други по много въпроси, а това на свой ред затруднява диалога с католическата църква”.

На импровизираната пресконференция на борда на самолета на връщане в Рим, папата отново заяви, че осъзнава „проблема с вътрешната опозиция, съществуваща в двете църкви от страна на ултраконсервативните кръгове”, но „е важно православни и католици да се договорят за една дата за съвместно празнуване на Пасха. Във всяка църква проблемите възникват в резултат на нейната духовна интровертност, когато тя самодоволно се е затворила, съсредоточвайки се в себе си и вътрешните си преживявания. Когато Църквата гледа само себе си, тя престава да бъде Църква и се превръща просто в богословска неправителствена организация”.

По материали на Российская газета, Антимодернизм.ру и Богослов.ру

Превод: свещ. Божидар Главев

 

Други статии от същия раздел:

module-template5.jpg

 

 

Видеоколекция

2018 04 08 15 38 03
О.  Даниил Сисоев:
В един Бог ли вярват
християните и мюсюлманите

Модернисти