Вход

Православен календар

Видението на затворника авва Георги

 

"Как да не плача, когато нашият Господ ни се прогневи."

Скитопол беше втори главен град в Палестина. Там се видяхме с авва Анастасий, който ни разказа за затворника авва Георги.

"Веднъж през нощта станах, за да ударя клепалото (той бил канонарх) и чувам, че старецът плаче. Като отидох при него, го запитах:

- За какво плачеш така, авва?

Старецът мълчал.

- Кажи ми причината за твоя плач - продължих да питам.

- Как да не плача - казал старецът, като въздъхнал от дълбочината на душата си - когато нашият Господ се прогневи срещу нас! Във видение, чедо, стоях пред Някого, Който седеше на висок престол. Много, много хиляди стояха около престола, умолявайки Го за нещо. Но Той не скланяше на тяхната молитва. Към Него се приближи една Жена, облечена в порфира. Като коленичи пред Него, тя възкликна: "Умилостиви се поне заради мене!" Но Той остана непреклонен. Ето за какво плача и ридая с голям страх за това, което ни заплашва."

Той ми разказа за това в четвъртък сутринта, а на следващия ден, в петък, в 9 часа стана страшно земетресение, което разруши града на примор­ска Финикия.

Същият авва Анастасий ни разказа за този старец още следното: "Не след дълго той стоеше на прозореца и започна да плаче горчиво. "Уви, братко, - казваше старецът - ние нямаме съкрушено сърце, пребиваваме в нерадение и аз се боя, че ние сме при вратите и гневът Божий ни застига." На следващия ден бил видян огън на небето."

Бележки. В обителите на Изток, вместо благовест с камбана, удряли дървено клепало. Едва през X в. влезли в употреба нашите камбани. На Запад камбаната се появила по-рано, още през VIIIв.

Скитопол се намирал на границата между Галилея и Самария. Другото му название е Васа. По време на римската власт той бил главен град във Втора Палестина и главен град на Декапол или Десетоградие. Родина на Кирил Скитополски. Трудно е да се определи точно къде се е намирала Скитополската обител - в самия Скитопол или близо до него.

Авва Анастасий бил подвижник в Скитополската обител. Ако той при срещата си с Йоан Мосх бил вече старец, то тук очевидно се говори за земетресението, от което е пострадала и Антиохия.

Блажени Иоан Мосх, Духовни полета (Луг Духовен, Лимонар или Синайски патерик). София, СИ, 1993.

module-template4.jpg

 

 

Видеоколекция

2018 04 08 15 38 03
О.  Даниил Сисоев:
В един Бог ли вярват
християните и мюсюлманите

Модернисти