Вход

Православен календар

Изявление на синодалната канцелария във връзка с Всеправославния събор

 

8b642e8aa1670273060e27f46efec1ea0

Във връзка с разпространявани в Интернет неверни и подвеждащи твърдения[1] относно последното решение на Св. Синод за Великия и Свят Събор на Православната църква, 16 – 26 юни 2016 г., остров Крит (прот. №12 / 1.06.2016 г.), Канцеларията при Св. Синод уточнява следното:

1. Взетото синодално решение е гласувано единодушно и е официално подписано от Българския патриарх и високопреосвещените митрополити - членове на Св. Синод на БПЦ-БП.

2. Решението на Св. Синод е категорично: БПЦ-БП няма да участва във Всеправославния събор поради вече обявените основателни причини.

3. Решението е изпратено до всички предстоятели на Поместните православни църкви.

4. Отменен е полетът на правителствения самолет, с който щеше да се придвижи до остров Крит делегацията на БПЦ-БП.

5. Направените за българската делегация резервации са отменени и в момента се водят преговори за тяхното благоприятно финализиране.

Нека членовете на БПЦ-БП проявят високо църковно съзнание като се доверят на своето свещеноначалие и заедно с българската общественост не се поддават на излишни и недостойни манипулации.

ХРИСТОС ВОСКРЕСЕ!

Официален сайт на БПЦ-БП


[1] Вероятно се имат предвид спекулациите в псевдоцърковния сайт Двери.бг в статията им „Не е напълно сигурно, че БПЦ няма да участва във Всеправославния събор”) – бел. ред.

Други статии от същия раздел:

module-template1.jpg

 

 

Видеоколекция

2018 04 08 15 38 03
О.  Даниил Сисоев:
В един Бог ли вярват
християните и мюсюлманите

Модернисти