Вход

Православен календар

Светият Синод на РПЦ: Няма да можем да участваме във Всеправославния събор

 

140616ZZOOUU

Светият синод на Руската православна църква предложи да бъде пренесен на друга дата Всеправославният събор, планиран да се проведе на о. Крит от 16-ти до 27-ти юни, във връзка с отказа на редица Църкви да участват в него заради недовършеността на някои документи и процедури на събора, съобщи за журналистите главата на ОВСЦ на МП Волоколамският митрополит Иларион.

„Ние няма да можем да участваме във Всеправославния събор... ще молим за отлагане на неговото провеждане”, каза митр. Иларион.

По думите му на по-ранен етап в събора са отказали участие Българската, Антиохийската и Грузинската църкви, а Сръбската е предложила той да се отложи, като на о. Крит във вече набелязаните срокове се проведе междуправославно съвещание.

„Във Всеправославния събор трябва да участват всички църкви”, подчерта митр. Иларион. "Само в този случай, добави той, решенията на събора ще бъдат легитимни за целия православен свят."

В Руската църква не смятат създалата се ситуация за катастрофа. „Ние сме длъжни да извлечем поуки от ситуацията”, отбеляза митр. Иларион. Той посочи, че критични забележки са били огласени дълго преди ситуацията около събора да се изостри и че гласовете на тези поместни църкви не трябва да се игнорират, че трябва внимателно да се отнасяме към предложенията на една или друга поместна църква, да се обсъдят едни или други проблеми преди Събора или по време на него (в частност Антиохийската църква настояваше за решение на ситуацията около Катар), а също и внимателно да се отнасяме към поправките в съборните документи, които са били предложени от църквите. В решението на Синода на РПЦ се изтъква също и че Цариградската патриаршия не е обърнала никакво внимание на предложенията от страна на Московската патриаршия и други поместни църкви.

Цариградската патриаршия планира да проведе събора от 16 до 27 юни. Всеправославният събор, който се готви повече от 50 години, ще стане, както се очаква, първото за повече от хиляда години събрание на предстоятелите и представителите на православните църкви. Но според Руския патриарх Кирил, предстоящият събор няма да бъде „Вселенски”, тъй като „не е събран, за да решава вероучителни въпроси, а също и няма да внася нововъведения в литургичния живот на Църквата и в нейното канонично устройство”.

РИА Новости

Превод: прот. Божидар Главев

Други статии от същия раздел:

module-template14.jpg

 

 

Видеоколекция

2018 04 08 15 38 03
О.  Даниил Сисоев:
В един Бог ли вярват
християните и мюсюлманите

Модернисти