Вход

Православен календар

Съюзът на православните клирици и монаси в Гърция: Критският събор не е истински събор

 

070716TTYY

Акценти от отвореното писмо на известни гръцки пастири, монаси и богослови

Авторитетната гръцка обществена организация «Съюз на православните клирици и монаси» излезе със свой коментар относно Критския събор. Следват акцентите на откритото писмо, под което стоят подписите на известни гръцки пастири, монаси и богослови.

В посланието се отбелязва, че състоялият се на Крит «Свят и Велик Събор» в действителност не е бил «нито събор, нито велик, нито свят». Той «не е продължител на православните събори, а представлява отклонение от установилата се съборна практика и е нечувано каноническо нововъведение».

«Съборът не е свят, защото някои от приетите документи противоречат на приетите в Светия Дух решения на светите апостоли и светите отци, в частност отношението към еретиците. Светият Дух не може да си противоречи: на действително светите събори се осъждат ересите и се анатемосват еретиците, а на Критския «събор» те са признати като църкви. Критският събор не се бори с ересите, а им придава църковен статут».

По мнението на членовете на «Съюза на православните клирици и монаси» съборът е бил малък, а не велик, тъй като в него не са взели участие всички православни епископи, което значи, че «не е било представено цялото църковно изпълнение». Фактически Критският събор се превърна в «малко съвещание на предстоятелите».

Отказът от участие на четири поместни църкви намали мащаба на събора. Така той загуби «своя всеправославен характер», като това «понижи и авторитета на неговите решения».

«Съюзът на православните клирици и монаси» разкритикува предстоятеля на Еладската църква архиепископ Йероним, който не изпълни своите задължения и не защити до края поправките, предложени от Светия Синод на Еладската църква (в частност, предложението да замени «християнски църкви» с «християнски общини» в текста «Отношенията на Православната Църква с останалия християнски свят»).

«Съюзът на православните клирици и монаси» приветства йерарсите, отказали да подпишат някои от съборните документи: «Те се явяват последователи на изповедниците от светите отци и надежда за бъдещо преразглеждане решенията на Критския събор».

Сред подписалите отвореното писмо са старец Евстратий от манастира Великата Лавра на Света Гора, игумените на няколко гръцки манастира, известните богослови о. Георги Металинос, о. Теодор Зисис, Димитрий Целенгидис.

Агионорос.ру

Превод: Десислава Главева

Други статии от същия раздел:

module-template8.jpg

 

 

Видеоколекция

2018 04 08 15 38 03
О.  Даниил Сисоев:
В един Бог ли вярват
християните и мюсюлманите

Модернисти