Вход

Православен календар

Първите отровни плодове от „Всеправославния” „Велик” и „Свят” „Събор”

 

090716AKKNYFOO

Икуменистите в новостилната Румънска църква вече ще могат да «венчават» православни с еретици[1]. Това нововъведение беше наречено «междухристиянски брак» и стана възможно след участието на Румънската църква в Критския лъжесъбор. В един от подписаните от нея документи е налице двусмислицата: «Съборът постанови, че възможността дали да се приложи църковната икономия по въпроса за смесените бракове трябва да се определя от Светия Синод на всяка автокефална православна църква съгласно светите църковни канони и в духа на пастирската мъдрост, за да служи за спасението на човека».

На всичкото отгоре Румънската патриаршия оправдава това отстъпление със следните „благи” намерения: «Макар с цел запазване единството на вярата и духовния живот в семейството Православната църква да е забранила такива съюзи, от пастирски съображения в многоконфесионалния социокултурен контекст Църквата като изключение допуска брак на православно вярващи с лица от други християнски вероизповедания след получаване на специално разрешение от местния православен епископ (архиерей)».

Бидейки против венчаването на православни с еретици, сектанти и разколници, прикриващи се зад Христовото име, Грузинската църква още в предсъборния период отказа да подпише проекта за документа «Тайнството Брак и препятствията за него», като се позова на каноните: «За нас е неприемлива замяната със съборно постановление на догматическата забрана в 72-ро правило на VI Вселенски събор за допускането на неправославни в тайнство Брак. Този документ беше обсъден от Светия Синод на Грузинската църква още на заседанието й на 8 октомври 1998 година и повторно – на 25 май 2016 година. Ние не го подписахме и на януарската среща на предстоятелите на Православните Църкви» – заявиха тогава представителите на Грузинската църква.

Този проектодокумент не беше подписан и от Антиохийската църква.

Информ-религия

Превод: Десислава Главева


[1] Трябва да се отбележи, че Румънската църква също върви по пътя на отстъплението като Константинополската патриаршия, когато още през 1930 г. на Конференцията на православните църкви в манастира Ватопед на Света Гора се обяви за отмяна преразглеждането на въпроса за папския календар, приет от някои православни църкви. Днес пък Румънската църква по примера на Фенер вече завладява и територии, които не й принадлежат канонически (напр. създаването й на своя епархия на каноническата територия на Сръбската църква).

Други статии от същия раздел:

module-template9.jpg

 

 

Видеоколекция

2018 04 08 15 38 03
О.  Даниил Сисоев:
В един Бог ли вярват
християните и мюсюлманите

Модернисти