Вход

Православен календар

Навпактският митрополит Йеротей: Критският събор не може да натрапва своите решения

 

120716SEGGYTRJJ

Митрополит Навпактски Йеротей (Влахос) излезе с доклад, в който коментира ситуацията около «Светия и Велик Събор». В частност той пише защо е отказал да подпише документа «Отношенията на Православната Църква с останалия християнски свят».

Ето по-важните тезиси от доклада.

1. Митрополит Йеротей смята, че е още рано да се говори под какво название ще влезе в историята Критският събор. Неговият статут и авторитет ще зависи от това дали ще го признае цялото църковно изпълнение.

2. Според митрополита текстът «Отношенията на Православната Църква с останалия християнски свят» не е бил готов и е трябвало да бъде прецизиран. «Подписването му ще провокира бъдещи проблеми. Този документ не определя кой е и кой не е част от Църквата, какви са отпадналите от Едната Света Съборна и Апостолска Църква и не разграничава Православната Църква от ереста».

3. Митрополит Йеротей твърди, че на събора са се прокраднали елементи на релативизъм, а по-конкретно е станало дума за т.нар. теория на клоновете (прозвучало е мнението, че е имало разделение на християнството и че всички се стремят към единство. Било казано още, че всички християни имат една обща отличителна черта, а именно – действително кръщение (т. нар. «кръщелно богословие»).

4. Митрополитът се е изказал против решението да се предостави право на поместните Църкви да прилагат принципа на икономията по въпросите за поста и брака. Временното снизхождение постепенно може да бъде узаконено и еднообразието на православната аскеза, нравственност и канони да бъде загубено.

5. В заключение митрополит Йеротей осъжда заявеното на Критския събор, че «решенията му ще бъдат задължителни за всички поместни Църкви». За разлика от Вселенските събори, които предвиждат прекъсване на общението и отлъчване от Църквата за неприелите техните решения, Критският събор не може да натрапва своите решения на онези Православни църкви, които не са участвали в него.

Агионорос.ру

Превод: Десислава Главева

Други статии от същия раздел:

module-template10.jpg

 

 

Видеоколекция

2018 04 08 15 38 03
О.  Даниил Сисоев:
В един Бог ли вярват
християните и мюсюлманите

Модернисти