Вход

Православен календар

Патриарх Вартоломей призова Еладската църква да не допусне преразглеждане решенията на Критския събор

 

221116ghydj

Днес, 22 ноември, Свещеният Синод на Еладската църква трябва да изкаже своето окончателно становище за Критския събор. Според информация на агенция Ромфеа в навечерието на извънредното заседание на синода Цариградският патриарх Вартоломей е изпратил писмо до Атинския архиепископ Иероним с призив да не допусне преразглеждане решенията на „всеправославния” събор в Крит и всички те да бъдат защитени. Патр. Вартоломей подчертал, че решенията на „Светия Събор” били „демонстрация на единството на Православната Църква, което единство произтича от съборността.”

Очевидно под единство и съборност в Цариград разбират пълното солидаризиране с разрушителния за Църквата курс на Цариградската патриаршия.

Патриарх Вартоломей „братски” посъветвал Атинския архиепископ да не се влияе от несъгласни с решенията на Критския събор, като даже поименно ги посочил: Пирейския митрополит Серафим и Калавритския митрополит Амвросий. В своето писмо Вартоломей дори заявил, че „Вселенската” патриаршия ще прекрати общение с такива лица.

По-рано Пирейският митрополит Серафим изпрати открито писмо до Атинския архиепископ, в което изрази огромната си неудовлетвореност от действията на делегацията на Еладската църква на Събора, като почерта, че според него „делегацията на нашата църква на т. нар. „Свети Събор” в Колимвари, Крит, превиши правомощията си и не действа съответно с решението на нашия Свещен Синод преди събора, в което се изискваше внасянето на редица поправки в съборните документи”.

Коментиращи в сайта на Ромфеа пък недоумяват за какво единство говори патр. Вартоломей, след като в Крит не присъстваха четири поместни църкви. Те също така са притеснени, че заседанието на Еладския синод се провежда в условия на пълна секретност и призовават своите архиереи да отхвърлят православния „папизъм” и да не се поддават на изнудване, защото не само в Пирея и Калаврита, но и милионите гърци в диаспора се противопоставят на решенията на Критския събор.

По информация на Romfea.gr

Превод: прот. Божидар Главев

Други статии от същия раздел:

module-template9.jpg

 

 

Видеоколекция

2018 04 08 15 38 03
О.  Даниил Сисоев:
В един Бог ли вярват
християните и мюсюлманите

Модернисти