Вход

Православен календар

Първом търсете царството на Бога и Неговата правда. Проповед за Неделя 3-та след Петдесетница

 

1606181553

„Първом търсете царството на Бога и Неговата правда, и всичко това ще ви се придаде” (Мат. 6:33). Тоест, не търсете конци от Този, Който може да ви даде царска одежда и не търсете трохи от масата на Този, Който желае да ви постави на Своята царска трапеза. Той е Цар, а вие – Негови синове.

Търсете това, което подобава на царски синове, това, което някога сте имали, но заради греха сте загубили. Търсете благата, дето ни молец, ни ръжда ги яде и дето крадци не крадат. Ако се удостоите да придобиете най-голямото, несъмнено ще придобиете покрай него и най-малкото. Търсете царството Божие, в което Сам Бог седи на царския престол (Пс. 102:19); царството на благодатта и на всяка правда, в което праведниците са като слънце (Мат. 13:43) и където няма болести, ни печал, ни въздишка, нито смърт. Не бъдете като блудния син в състоянието му, когато, след като се отделил от своя отец, поискал да яде храната на свинете, а търсете завръщане от далечната страна в дома на своя небесен Отец, където царува правда и мир и радост в Светия Дух (Рим. 14:17).

Също тъй не бъдете като Исав, който продал своето първородство за паница леща. Нима и вие ще продадете царството и блаженството за паницата гозба, която ви предлага този свят? Нека ви опази Господ по Своята милост от такъв срам и унижение. Нека Той съхрани окото на вашия ум и нека то да не потъмнее и да не се подведе по злия мамон на земната измама и гнилеж. Нека Той да ви вразуми да бъдете като царски синове, които са изгубили царството, но които за нищо друго не помислят освен за завръщане в царството на своя Отец.

Свети Владика Николај Жички, Омилије, Недеља трећа по Духовдану.

Превод: прот. Божидар Главев


Други статии от същия раздел:

Други статии от същия автор:

module-template7.jpg

 

 

Видеоколекция

2018 04 08 15 38 03
О.  Даниил Сисоев:
В един Бог ли вярват
християните и мюсюлманите

Модернисти