Вход

Православен календар

Светите жени мироносици

 

1205191530

Мироносиците приготвили миро, за да помажат тялото Христово.

Не им се удало да изпълнят това, тъй като преди те да дойдат на гроба Христос възкръснал от мъртвите.

И все пак тяхната жертва била приета от Господа, тъй като Той гледа на сърцето на човека и намерението приема като извършено действие, дори ако човекът не е успял да го изпълни, при все че е приложил цялото си усърдие и старание.

„Но немощното естество мъжеството победи, защото милостивото намерение на Бога угоди” (2-ри седален на Възкресната утреня).

„Любочестив е Владиката, и делата приема, и намерението целува, и действието почита, и приношението възхвалява” (Слово на Пасха, свт. Иоан Златоуст).

Имало обаче и мироносици, които не само имали намерение, но и на дело помазали Христа с миро и направили това още преди дните на Неговите страдания. Това били Мария, сестрата на Лазар; жената, която помазала Христос по време на вечерята в дома на фарисеина Симон, и жената, помазала Христос два дни преди Неговата смърт.

За последната Господ ясно казал, че тя приготвила Тялото Му за погребение и че за нея ще бъде възвестявано по целия свят, където бъде проповядвано Евангелието.

Така Господ приел „милостивото намерение” на жените мироносици, които с цялото си сърце възлюбили Христа и неотстъпно Го следвали из Галилея, като не Го оставили дори по време на разпъването. Приел Той също и помазването на Неговите нозе с миро от чистата Мария, за която преди това казал, че „Мария избра добрата част” (Лук. 10:42), не отхвърлил и целуването на нозете Му от грешницата, която от събраното по нечист начин богатство принесла богоугодна жертва – миро, разтворено с покайни сълзи.

„С аромати съм богата, но оскъдна на добродетели; каквото имам, това ти принасям, Сам Ти ми дай, защото всичко имаш и греховете ми прости”, зовяла тя към Христос (канон на Повечерието във Велики Вторник).

„Мирото, което имам е тленно, а Твоето миро е живот”, звучало в душата й (пак там).

И наистина вместо тленното богатство Господ й въздал нетленен дар – Той й простил множеството грехове и въздигнал умъртвената й от греховете душа, както въздигнал четиридневния Лазар от гроба.

И още, Той възнаградил и прославил верните Му мироносици, като се явил първо на тях и чрез тях възвестил Своето Възкресение на апостолите и на целия свят.

Тъй Господ не остава длъжен никому и въздава дарове несравнимо по-добри от тези, които Му се принасят.

„Помени, Господи, плодоносещите и добротворящите в Твоите свети Църкви, както и поменаващите немощните. Въздай им Твоите богати, небесни дарования”, моли Светата Църква при приношението на Безкръвната Жертва.

„Дарувай им вместо земни блага – небесни, вместо тленни богатства – нетленни” (Евхаристиен канон от литургията на св. Василий Велики).

Принасяйки нещо в дар на Бога, било то пожертвование за храма или помощ за бедните, ние всъщност не даваме, а получаваме. Даваме веществени съкровища, а ще получим в свое време духовни дарове според мярата на нашето усърдие. Величината на нашия дар Богу в Неговите очи се определя не от количеството и стойността му, а от произволението на нашето сърце.

„Истина ви казвам, тая бедна вдовица пусна повече от всички; защото всички тия от излишъка си пуснаха приноси за Бога, а тя от немотията си пусна цялата си прехрана, що имаше”, казал Господ за вдовицата, която дала две лепти за храма (Лук. 21:3–4; Марк 12:41–44).

Тъй и нашите дарове имат цена пред Бога дотолкова, доколкото с тях е съединена нашата любов към Бога, молитвите и сърдечното ни разкаяние за греховете ни.

Всички наши веществени дарове Господ ще приеме само като външна проява на нашето вътрешно преклонение пред Него, ще приеме също както и всеки друг външен израз на любов и почит към Него.

Затова, дойдете всички смело при Христа, принесете Му дарове, кой какъвто може, уподобете се на мироносиците: и вие, които стоите на пътя на праведността, и вие, които сте паднали в бездната на греха.

Принасяйте Му горещи молитви и покаяние от дълбините на сърцето, а като тяхно външно изражение да бъдат даренията за Църквата, която е Тяло Христово (Еф. 1:23; Кол. 1:24), помощ за Неговите най-малки братя (Мат. 25:40), благоукрасяване на храмовете, целуване на иконите и другите светини.

Господ ще приеме всеки наш дар за Църквата като благовонно миро и няма да отхвърли нашите сълзи и целования, но ще въздаде за това прощение на многото грехове на тези, които много са Го възлюбили.

Трябва да сме загрижени само за това, щото нашият дар да е действително чист дар за Бога, да няма в нашите чувства тщеславие или гордост, презрение или ненавист към ближните, а също и да проявим всичкото си усърдие, щото нашият дар да се окаже приятен Богу, за да не се уподобим на онези, които казвали на Христос „Радвай се”, а всъщност Му се надсмивали.

Неугодни за Бога биват онези жертви, които се принасят с хладна пресметливост, когато имайки възможност да принесем по-доброто, ние принасяме по-лошото (Мал. 1:8–14), когато се стараем не да направим полезното за храма и за ближните, а да стане именно това, което ние сме си намислили.

Мерзко е пред Него и целуването на светините, когато то се извършва от уста, свидетелстващи, че нашето внимание е устремено към нашата външност, от уста, които освен това омърсяват светините.

Не прошка, а осъждане ще принесе такова преклонение пред Бога!

„Нека се очистим, братя, от всяка плътска и духовна сквернота, свещите на нашите души да просветим с любов към нищите, нека не се ядем и не се клеветим един друг” (из стихирите на Петък на Сирната седмица), а най-вече „нека очистим чувствата си” и сърцето и тогава „ще видим непристъпната светлина на бляскавото Възкресение Христово и ясно ще чуем „Радвайте се” и ще пеем песента на победата над нашите грехове.

Слова иже во святых отца нашего Иоанна, Архиепископа Шанхайскаго и Сан-Францисскаго Чудотворца. Сборник проповедей, поучений, посланий, наставлений и указов, Санъ-Франциско: «Русскиий пастырь», 1994.

Превод: прот. Божидар Главев

Други статии от същия раздел:

Други статии от същия автор:

module-template3.jpg

 

 

Видеоколекция

2018 04 08 15 38 03
О.  Даниил Сисоев:
В един Бог ли вярват
християните и мюсюлманите

Модернисти