Вход

Православен календар

Проповед в Неделя Шеста след Пасха, на Слепия

 

02061913331

Днес, възлюбени братя, бе прочетен откъс от Евангелието от Иоан за изцеряването на слепородения от Иисус Христос. Вие чухте това божествено повествование. Господ, Който е Светлината на света, извършил това чудо така: като плюнал на земята, „направи калчица от плюнката и намаза с нея очите на слепия, и му рече: иди се умий в къпалнята Силоам (което значи: пратен). Той отиде, уми се и се върна прогледал” (Иоан 9:6-7).

По-важното обаче е, че този слепец прогледнал с душевните си, а не само с телесните си очи. Той повярвал в Иисус Христос като в Син Божий и Спасител на света за посрама на всички мъдри и разумни сред иудеите, които не повярвали в Христа, въпреки множеството Негови чудеса, явно свидетелстващи за Неговото всемогъщество. Това обстоятелство, тоест неверието на учените и знатни евреи в Иисус Христос като в Богочовек, ми дава повод да побеседвам накратко с вас за душевната слепота, която е много по-опасна и достойна за съжаление, а понякога и за сълзи, отколкото телесната слепота.

Очите са най-благородният член на нашето тленно тяло и те доставят на човека голяма полза и удоволствие, както това е добре известно на всеки от нас, и да бъдеш лишен от зрение, означава да се лишиш едва ли не от половината си живот. Да не виждаш слънцето, да не виждаш никого и нищо, нито себе си, нито другите, нито всичко наоколо, да не виждаш красотата на небето и земята, нито това, което е на небето, на земята и в морето. Та това означава да си почти мъртъв!

Но, братя и сестри, човекът е надарен от Твореца с разумна душа, способна да познава истината, която е неин живот. И този, който поради своята гордост, своенравие и упорство не желае да я познае и върви против своя разум и съвест, против Бога и хората – не е ли такъв най-нещастен слепец, по своя воля нещастен и дори злощастен, такъв, който сам доброволно употребява за зло най-великия дар, който Бог е дал на човека – разумът и свободната воля – неща, които отличават човека от всички безсловесни животни.

Не е ли той най-неблагодарното животно, което пред своя Творец се поругава над чудните Негови дарове за разумните твари? Не е ли той доброволен глупец или безумец, който е извратил самата богодарувана мъдрост, превръщайки я в безумие и наричащ доброто зло и лукавото – добро, сладкото – горчиво и горчивото – сладко? А такива били по времето на земния живот на Иисуса Христа книжниците и фарисеите, както и самите първосвещеници и старейшините на израилския народ.

Виждайки чудесата на Иисус Христос, които се извършвали сред народа, чудеса – най-благодетелни, чувайки Неговото премъдро и спасително учение, и виждайки Неговия напълно праведен, свят и примерен живот, те приписвали чудесата на бесовска сила, извращавали смисъла на думите Му, подигравали Му се, наричайки Го безумец, бесноват, лъжец и измамник, и накрая предали на позорна екзекуция като злодей и бунтовник най-светия от всички светии - Божия Син.

Ето я тази ужасна душевна слепота! Не е ли достойна тя за отвращение и горчиви сълзи? Защото човек, който ослепява душата си поради гордост и упорство, е най-нещастен, бидейки сигурна придобивка за ада, сатанинско изчадие напоено с гордостта и злобата на своя баща дявола. Ето това е хула към Светия Дух, когато човек поради гордост и инат не иска да повярва в явна истина, доказана чрез божествени чудеса. На такъв човек „няма да му се прости ни на този, ни на онзи свят” (Мат. 12:32) не защото Божието човеколюбие бива победено от нашите грехове, а защото самият човек погива в своята гордост, инат, злоба, лъжа и неразкаяност.

Кое поражда у човека такава слепота? Откъде се взима тя? От крайното себелюбие, гордост и самомнение, от злото разположение на сърцето, от завистта и от постоянната ситост и пресищане. „И яде,… угои се, задебеля и затлъстя; и остави Бога, Който го създаде” (Втор. 32:15), казва се в Писанието. Такива самоволни слепци, синове на погибелта има много и в наше време, както ги е имало винаги. Днес такива самоволни или либерални слепци произвежда свободната не по евангелския разум наука, учеща, че в света всичко е произлязло от само себе си, по природа, че човекът като чедо на природата изчезва със своята смърт, че няма да има възкресение и съд и друг век, който не ще има край.

Тази самоволна слепота се ражда и от либералните разговори и въобще от общението и беседата с лекомислени, невярващи люде или от задоволения, безгрижен и пълен със забави живот, препълнен с ежедневни беззакония и пороци, в които угасва и последната искра на християнски живот. Освен това такива ожесточени душевни слепци се раждат и от озлоблението, отчаянието, непокорността към съществуващите власти, неистовото и нелепо намерение да стане на твоето, да осъществиш своите нелепи идеи, планове и намерения. Такива са днешните анархисти или нихилисти, които в своята слепота мислят да пресъздадат и преобърнат обществото по своему, въобразявайки си, че техните планове са най-добри и ще донесат огромна полза на народа, едва ли не някакъв златен век. Сами бидейки окаяни, те вървят право към ада, а си въобразяват, че принасят полза роду. Какво добро би могло да се очаква от тях? Дървото се познава по плодовете, а нихилистите – по техните адски дела. Боже, съхрани православния народ от такива водачи!

Братя, бягайте от такава слепота и въобще от всяка слепота, която се поражда от греховните страсти: самолюбие, самомнение, гордост, злоба, завист, своенравие и инат, пиянство и невъздържание, користолюбие, блуд, разврат, униние и отчаяние. Амин.

Полное собрание сочинений Протоиерея Иоанна Ильича Сергиева, Том 2-й, СПб, 1894.

Превод: прот. Божидар Главев

Други статии от същия раздел:

Други статии от същия автор:

module-template7.jpg

 

 

Видеоколекция

2018 04 08 15 38 03
О.  Даниил Сисоев:
В един Бог ли вярват
християните и мюсюлманите

Модернисти