Вход

Православен календар

 

Неделя 11-та след Петдесетница. Трябва винаги да помним, че ние сме големите длъжници пред Господа

 

0109192319

За да ни прости Господ нашите дългове, трябва и ние да простим на ближните техните съгрешения към нас.

Ето, единият раб от притчата дължал на царя десет хиляди таланта и царят му простил, но сам този раб не простил на своя длъжник дори сто динария. Тогава царят предал този раб на мъчители, докато не върне дълга.

Един талант тогава се равнявал на 12 хиляди динария. За един ден човек можел да получи един динарий. За да заработи един талант, този човек трябвало да работи 12 хиляди дни, а за да заработи десет хиляди таланта (12.000 х 10.000) – 120 милиона дни. Значи за да изработи тези 10 хиляди таланта той трябвало да работи всеки ден в продължение приблизително на триста хиляди години. Такъв бил дългът, който рабът дължал на своя господар. От тези изчисления се вижда, че за провинилия се слуга нямало никакъв начин да се разплати със своя господар.

С това Господ ни показва колко голям е дългът на човека към Бога. Ние получаваме от Него всичко – тялото, душата, всички способности, които имаме, всички земни блага и богатства. Както казва пророк Давид, Господ е подарил всичко на човека: „Всичко си покорил под нозете му: овци и волове всички, а също и зверовете полски, птици небесни и риби морски, всичко, що преминава морските пътища” (Пс. 8:7-9).

В замяна Бог не иска нищо. На практика дори да бихме пожелали, ние не бихме могли да се разплатим с Него за благодеянията Му към нас. От човека Бог изисква единствено да помни, че сам се явява дар Божий и постоянно да благодари на Бога за това. Както и св. ап. Павел казва: „Винаги се радвайте. Непрестанно се молете. За всичко благодарете” (1 Сол. 5:16-18).

Дори и да вършим всичко, което сме длъжни да вършим, дори тогава това няма да означава, че сме без дълг пред Бога. Ние се явяваме длъжници пред Него заради самото си съществуване и трябва винаги да помним това. За да прости Господ нашите дългове и ние трябва да прощаваме на ближните техните прегрешения към нас. Тези прегрешения са сто динария в сравнение с десетте хиляди таланта, които ние дължим на Бога.

Православие.ру

Превод: прот. Божидар Главев

Други статии от същия раздел:

module-template6.jpg

 

 

Видеоколекция

2018 04 08 15 38 03
О.  Даниил Сисоев:
В един Бог ли вярват
християните и мюсюлманите

Модернисти