Вход

Православен календар

Въздвижение на Честния Кръст Господен

 

2709191652

По средата на Великия пост се предлага поклонение на Честния Кръст, за да бъдат въодушевени постните труженици да носят търпеливо поетото от тях иго до край, а защо се прави това и през септември? Защото просто така се е случило? Но у промислителната Премъдрост, Която всичко устройва, няма случайности.

Ето защо. През септември се прибира реколтата от полето, поне у нас е така. И за да не стане тъй, щото някои от християните да се изпълнят с чувство на задоволство и да кажат: „Душо, имаш много блага, приготвени за много години: почивай, яж, пий, весели се” (Лк. 12:19), а други поради недоимък да паднат духом, пред очите на всички се възправя Кръстът, който напомня на първите, че опората на благото битие не е многоимането, а християнското вътрешно кръстоносене особено когато по Божията милост външното кръстоносене е облекчено.

На вторите пък напомня да изпълват душите си с търпение, въодушевявайки ги с увереността, че носейки кръста, отиват право в рая.

Затова нека едните да търпят, очаквайки с надежда, защото вървят по утъпкания път към Царството Небесно, а другите да вкусват външните утехи със страх, та да не би да заключат за себе си входа към небето.

Мысли на каждый день года

Превод: прот. Божидар Главев

Други статии от същия автор:

module-template13.jpg

 

 

Видеоколекция

2018 04 08 15 38 03
О.  Даниил Сисоев:
В един Бог ли вярват
християните и мюсюлманите

Модернисти