Вход

Православен календар

Неделя 18-та след Петдесетница

 

0610192207

„Наставниче, цяла нощ се мъчихме, и нищо не уловихме; но по Твоята дума ще хвърля мрежата. Това като сториха, те уловиха голямо множество риба, та и мрежата им се раздираше.”
Лука 5:5-6

Цяла нощ се трудили рибарите, но нищо не уловили. Ала когато Господ влязъл в тяхната лодка и след проповедта заповядал да хвърлят мрежата, била уловена толкова риба, че не могли да изтеглят мрежата и тя се скъсала.

Това е пример за труд без Божия помощ и труд с Божия помощ. Докато един човек се труди и се опитва нещо да постигне само със свои сили, всичко се изплъзва от ръцете му. Когато към него се приближи Господ, веднага всичко тръгва от добре по-добре. В духовно-нравствено отношение невъзможността на успеха без Господа е видна и осезаема: „Без Мене не можете да вършите нищо” (Иоан 15:5), казал Господ.

Този закон действа във всичко. Както клонката, ако не е срасната с дървото, не само не принася плод, но изсъхва и загубва жизнеността си, така и хората, ако не пребивават в живо общение с Господа, не могат да принасят плодове на правдата, които са ценни за вечния живот. Доброто, което понякога се намира у тях, само на вид е добро, а всъщност е недоброкачествено. Както и дивата ябълка бива хубава на вид, пък като я вкусиш е кисела.

И във външен, житейски план също добре се вижда: трепе се някой и все не успява. Но когато върху него слезе Божието благословение, някак си се получава. Внимаващите върху себе си и житейския си път от опит знаят тези истини.

Мысли на каждый день года

Превод: прот. Божидар Главев

Други статии от същия раздел:

Други статии от същия автор:

module-template2.jpg

 

 

Видеоколекция

2018 04 08 15 38 03
О.  Даниил Сисоев:
В един Бог ли вярват
християните и мюсюлманите

Модернисти