Вход

Православен календар

Рождественско послание

 

0701202344

„Целият свят се просвети с раждането на Господа Иисуса от светата Дева, пастирите свиреха и влъхвите се покланяха, Ангелите възпяваха, а Ирод се смущаваше, защото в плът се яви Бог, Спасителят на нашите души.”
Велика вечерня, стихира

Невидимият Бог се облече в тяло и видимо се яви на земята.

Ликуват ангелите на небесата, виждайки своя Творец Бога, славата на Когото те дори не можели да съзерцават. Радват се и човеците на земята. „Благовестя ви голяма радост, която ще бъде за всички човеци” (Лука 2:10), възвестява ангелът на пастирите. Пастирите славят и хвалят Бога, виждайки Младенеца, лежащ в яслите.

Дохождат във Витлеем Иудейски влъхвите от изток, видели звездата, възвестяваща раждането на Царя на царуващите, падат пред Него, покланят Му се и принасят даровете си.

Веселете се, праведни, и тържествувайте всички, обичащи Сиона!

Дойдете да се възрадваме в Господа, Който заради нас се яви на земята!

Цялата твар Му принася благодарение. Небето и земята днес заедно Го възхваляват. Господ Бог дойде да спаси Своето творение от зло и погибел.

Трепери само злото, породено от княза на този свят. При пеенето на ангелите, хвалението на пастирите и поклонението на влъхвите Ирод не може да си намери място. Търси душата на Родения Младенец и като не Го намира, избива невинните младенци.

Плач, ридание и писък голям се чува в Рама и се слива със славословието на ангелите.

Първата жертва на Пречистото Христово Рождество били младенците.

Ирод вместо дар на Христа принесе своята злоба. Но изтръгвайки младенците от ръцете на майките, не можа да изтръгне душите им от Десницата на Лежащия в яслите.

Предвечният Младенец прие във вечното Си и славно царство Своите връстници, отдали земния си живот за Него. Сега те там се радват и веселят. Напразно се опита Ирод да убие Източника на живота, предваряйки христоубийците Каиафа и Пилат.

В свое време прие смърт за целия човешки род, отваряйки небесните врата, Този, Който днес слезе на земята. Той призовава всички да се насладят на райския пир.

И днес бушува злобата на Христовите врагове.

Плач, писък и ридание се разнасят из православните поробени страни. Там преструвайки се на благочестиви подобно на Ирод, търсят да убият вярата Христова, стараейки се да измамят покланящите Му се, както Ирод – влъхвите, или с ярост да ги предадат на смърт като витлеемските младенци!

Но с младенците ликуват пострадалите за името Христово и с влъхвите ще се прославят верните Нему!

Да побързаме към Този, Който слезе при нас от небесата и да Го прославим, викайки: Господи, Ти, Който се роди за нас, слава на Тебе!

Христос се роди!

Версай-Брюксел, 1955 г.

Святитель Иоанн (Максимович), архиепископ Шанхайский и Сан-Францисский, Слова и проповеди.

Превод: прот. Божидар Главев

Други статии от същия раздел:

Други статии от същия автор:

module-template14.jpg

 

 

Видеоколекция

2018 04 08 15 38 03
О.  Даниил Сисоев:
В един Бог ли вярват
християните и мюсюлманите

Модернисти