Вход

Православен календар

Слово за Богоявление Господне

 

 1901201814

Днес се освещава водното естество. Днес Синът Божий се кръщава във водите на Йордан без Самият Той да се нуждае от очистване, а за да очисти от сквернотата греховния човешки род.

Разтварят се днес небесата и се чува гласът на Бога Отца: „Този е Моят възлюбен Син”.

Дух Свети слиза върху стоящия в Йордан Спасител на света, потвърждавайки, че именно Той е въплътилият се Син Божий.

Явява се открито Светата Троица, открива се на човешкия род.

Освещават се водите на Йордан, а заедно с тях и всички води в природата, цялото водно естество.

На водата се дава сила да умива не само тялото, а и цялата душа на човека, да възражда целия човек за нов живот чрез Кръщението.

Чрез водата се освещава и цялата природа, защото чрез водата е бил сътворен света и навсякъде прониква влага, оживотворявайки всичко останало в природата. Без влага не могат да живеят нито животните, нито растенията, влагата прониква в камъка и във всяко нещо по света.

Освещават се водите, освещава се чрез тях и цялата вселена, приготвяйки се за обновление и възраждане за идещото вечно Царство Божие.

Всяка година на този ден се проявява Славата Божия, обновявайки и потвърждавайки извършеното при Христовото Кръщение. Днес отново се отварят небесата, отново слиза Дух Свети. Ние не виждаме това с телесните си очи, но усещаме силата на случващото се. Осветената вода при извършването на свещенодействието се изменя, става нетленна и се съхранява в продължение на много години.

Това могат да видят всички, и вярващи и невярващи, и мъдри и невежи.

Откъде получава това свойство водата?

Това е действие на Светия Дух.

Тези, които с вяра пият и се помазват с нея получават облекчение и изцеление от душевните и телесни немощи, чрез нея се освещават домовете, изгонва се бесовската сила, низвежда се Божието благословение върху това, което се поръсва с нея. Чрез освещаването на водата Божието благословение отново се дава на целия свят, очиства го от извършваните от нас грехове и го огражда от дяволските козни.

Днес Дух Свети слиза над водите при потапянето в тях на Христовия Кръст и така слиза върху цялата природа.

Само в човека не може да влезе без неговата воля.

Да разтворим сърцата и душите си, за да Го приемем и с вяра от дълбините на душите си да възкликнем: „Велик си, Господи, и чудни са Твоите дела, и няма достатъчно думи да възпеем Твоите чудеса”.

Святитель Иоанн (Максимович), архиепископ Шанхайский и Сан-Францисский, Слова и проповеди

Превод: прот. Божидар Главев

Други статии от същия раздел:

Други статии от същия автор:

module-template14.jpg

 

 

Видеоколекция

2018 04 08 15 38 03
О.  Даниил Сисоев:
В един Бог ли вярват
християните и мюсюлманите

Модернисти