Вход

Православен календар

Рождество на Пресвета Богородица

 

2109200010

Рождеството на Пресвета Богородица възвести радост за цялата вселена, посочвайки по този начин началото на осъществяването надеждите на човечеството чрез предстоящия да се роди от Нея Господ, Който ни спаси и въздигна на земята спасителното учреждение на Светата Божия Църква.

А какво ще принесем ние в дар на Преблагословената Владичица Богородица, чрез Която се изля радост над целия човешки род?

Мисля си, какво ли по-добро можем да принесем, освен усвояването в себе си на духа на Нейния живот. Така всички ще станем едно с Нея, ще бъдем като деца на една майка и всички ще бъдем едно духовно богоблагодатно семейство.

В какво се състои духът на живота на нашата Владичица Богородица? В покоряването на своята воля на волята Божия. В този дух на живот трябва да влязат и всички, които желаят да достигнат мярата на съвършенството, което Спасителят Христос предначерта за християните.

Какво означава казаното от апостола: вече не аз живея, а Христос живее в мене? Означава, че той вече няма свои желания и помисли, а у него властват желанията и мислите Христови. Само силите и духът били апостолови, но действал Христос. Как станало това? Това станало като апостолът се отказал от своята воля и напълно се покорил на волята Божия.

И тъй, желаеш ли ти такива блага и такова съвършенство? Устрой целия си живот така, че всяка твоя крачка, всяко твое действие – и вътрешно, и външно – да бъде изпълнение на Божията воля, изпълнение съзнателно и безпрекословно, без подлагане на преценка и обсъждане, и ще получиш тези блага и това съвършенство.

Като начало направи следното: вникни добре в своето състояние и положение, след това разгърни словото Божие, подбери от там всички правила, които се отнасят до твоето състояние и положение и така определи как трябва да постъпваш и какво разположение трябва да имаш във всички случаи на твоя живот. Амин.

Вышенский листок, бр. 8, 2011.

Превод: прот. Божидар Главев

Други статии от същия раздел:

Други статии от същия автор:

module-template10.jpg

 

 

Видеоколекция

2018 04 08 15 38 03
О.  Даниил Сисоев:
В един Бог ли вярват
християните и мюсюлманите

Модернисти