Вход

Православен календар

За задълженията на пасомите към пастирите

 

0411202248

Първо. Тъй като пастирът говори Божието слово, то прилежно внимавай в това, което те учи, християнино, и го изпълнявай. Затова и апостолът казва: „Покорявайте се на наставниците си, и бъдете послушни. Защото те, бидейки длъжни да отговарят, бдят за вашите души, та с радост това да вършат, а не с въздишки, понеже туй не е полезно за вас“ (Евр. 13:17).

Второ. Пастирът е Божий пратеник, когото Бог е изпратил при тебе, той ти възвестява пътя за спасението и от Божието име те кани във вечното Му царство. Затова го почитай като Божий пратеник, който ти възвестява велики блага и те кани при тях: „Който приема вас, Мене приема“ (Мат. 10:40), казва Господ. Затова приемай и почитай пастира като Христов пратеник.

Трето. Тъй като пастирът промисля за обща полза и както за всички, така и за тебе се грижи, за да получат всички вечно спасение, то обичай го като твой отец и благодетел и му бъди благодарен. Ти го наричаш отец, това е добре, защото той ражда както всички, тъй и тебе, не за временния, а за вечния живот. Обичай го прочее и ти него като роден баща. Ти обичаш баща си по плът, колко повече трябва да обичаш и този твой отец.

Четвърто. Той се грижи и промисля за всички и за тебе. Не го оставай и ти в неговата нужда, и помагай му, в онова, което поиска от теб, и допълняй неговия недостиг, за да има той време да се грижи и промисля за обща полза. Който за всички се грижи и промисля, за него трябва и всички да промислят. Така с взаимна любов и добротворство не без успех ще бъде общата полза.

Пето. Понеже мнозина в народа са недоброжелателни и не обичат пастирското изобличение, но искат да живеят по своя воля и немалко клевети против пастиря измислят и разпространяват, то като чуеш някоя клевета и зъл слух против него, не им вярвай и загради устата си да не би да кажеш някому за това, тъй като тежко ще съгрешиш, понеже ще въздадеш зло за добро, а това е голямо беззаконие. Ако е тежко да наклеветиш и опозориш прост човек, то колко повече пастира. Защото от това произтича както голямо безредие в обществото, така и презрение и непослушание към пастира, при което неговият труд може да се окаже безполезен. Прилежно внимавай в това, пази се от зъл слух против пастира, да не би и сам да се окажеш разпространител на този слух за него и да не се стовари върху теб отмъстителната Божия ръка.

Шесто.
Ако видиш у пастира някои немощи, каквито ги има и у благочестиви хора, не се съблазнявай и не го осъждай, но си спомни, че и пастирът е също такъв човек като теб и другите хора, и има същите немощи, каквито ги имат и другите човеци.

Седмо. Понеже пастирът е подложен на много изкушения, и против него най-вече въстава дяволът и злите му служители, той се нуждае от особена Божия помощ и подкрепа. Затова както всички люде, така и ти трябва да се молиш Богу да му помогне и укрепи. Благополучието на дома зависи от добрия стопанин, благополучието на войниците – от добрия пълководец, благополучието на плаващия кораб – от добрия кормчия. Затова, моли се пастирът да бъде мъдър и добър, защото така и християнското общество ще бъде благополучно.

Осмо.
Когато пастирът сам не прави онова, на което поучава, а живее противно на учението, чуй Христовото слово, което казва за такива пастири: „На Моисеевото седалище седнаха книжниците и фарисеите: затова всичко, що ви кажат да пазите и вършите, пазете и вършете, а според делата им не постъпвайте, защото те говорят, а не вършат” (Мат. 23:2-3).

Святитель Тихон Задонский, Наставления о личных обязанностях каждого христианина.

Превод: Десислава Главева

module-template14.jpg

 

 

Видеоколекция

2018 04 08 15 38 03
О.  Даниил Сисоев:
В един Бог ли вярват
християните и мюсюлманите

Модернисти