Вход

Православен календар

Неделя 25-та след Петдесетница. Притчата за милостивия самарянин

 

2911201321

На питащия как да се спаси Господ от Своя страна задал въпрос: „В Закона що е писано? как четеш?“ (Лука 10:26). С това Той посочил, че за разрешение на всяко недоразумение трябва да се обръщаме към словото Божие. А за да няма и изобщо недоразумения, най-добре винаги да се чете Божественото Писание с внимание и разсъждение, със съчувствие, с прилагане на прочетеното в своя живот и с изпълнение: мислите да следват това, което се отнася до мислите, чувствата – това, което касае чувствата и разположенията, делата – това, което се отнася до делата.

Внимателно четящият словото Божие събира светли понятия за всичко, което е в него самия, за това, което е около него и по-високо от него: изяснява си какви трябва да бъдат неговите задължителни отношения към нещата и хората и нанизва светите правила като драгоценни бисери на своята съвест, която след това точно и определено указва кога как да се постъпва в угода на Господа, укротява страстите, на които четенето на Божието слово винаги действа успокояващо.

Каквато и страст да те смущава, започни да четеш Божието слово и страстта ще започне да утихва и накрая съвсем ще стихне. Обогатяващият се с познаване на словото Божие има над себе си облачен стълб като онзи, който водил израилския народ в пустинята (Изх.13:21–22).

Мысли на каждый день года

Превод: прот. Божидар Главев

Други статии от същия раздел:

Други статии от същия автор:

module-template12.jpg

 

 

Видеоколекция

2018 04 08 15 38 03
О.  Даниил Сисоев:
В един Бог ли вярват
християните и мюсюлманите

Модернисти