Вход

Православен календар

За Божието благоволение

 

0902222251

Като виждаш, че царува този суров княз и жесток човекоубиец, не се моли той да бъде взет от средата на живите, но се примири с Бога, Който може да укроти неговата жестокост. Ако не се примириш с Бога, Той може да подбуди и други, по-жестоки князе.

И така, да прибягваме не към хората, а към небесната власт, от която се дава властта на князете. «Сърцето на царя е в ръката на Господа, както потоците водни: Той го насочва, накъдето поиска» (Притч. 21:1). И така, не бой се от сърцето на княза, а се бой от Този, Който държи това сърце в ръка.

Където Бог благоволи, там и в огъня се появява роса; а когато Бог е против, тогава и в удоволствието ще бъде сражение и спор.

Не бяха ли умъртвени от огъня халдеите, които стояха вън от огнената пещ? Бог беше техен враг. Не бяха ли хвърлени тримата отроци в горящата пещ, но огънят изобщо не ги повреди? Бог беше техен приятел.

Нищо добро за тези, към които Бог не благоволи; а към които благоволи, никакво зло не може да ги сполети.

И така, защо предприемаш такъв дълъг път, измисляйки толкова много средства и подобрения, бягаш насам-натам, от едного просиш, другиму обещаваш тленна награда, трети правиш посредници, когато е трябвало да следваш най-краткия път – да се примириш с Бога?!

Ако Бог не благоволи към тебе, то всичките ти трудове са безполезни; а ако милостиво гледа на теб, то даже и враговете ще ти станат приятели.

Из Тълкование на пророк Исаия, гл. 14, ст. 28-29.

Превод: Десислава Главева

Други статии от същия раздел:

Други статии от същия автор:

module-template16.jpg

 

 

Видеоколекция

2018 04 08 15 38 03
О.  Даниил Сисоев:
В един Бог ли вярват
християните и мюсюлманите

Модернисти