Вход

Православен календар

За това, че чудеса могат да бъдат извършвани и от недостойни люде

 

1304222024

Знамения, вършене на чудеса и пророчества поради необходимост или по Божието Домостроителство се случват и чрез недостойни [люде], както това се случило с Валаам (Чис. 22:28) и с магьосницата, която извикала Самуил изпод земята (1 Цар. 28:7-25).

И още, когато апостолите срещнали един невярващ [човек], който изгонвал бесове с Христовото име и му запретили [да върши това], те казали за него на Христос, а Той казал: „Не забранявайте, защото, който не е против вас, той е за вас” (Лк. 9:49-50; Мк. 9:38-40); но [Господ] казал и това: „не се радвайте на това, че духовете ви се покоряват” (Лк. 10:20).

Ти трябва да знаеш, че ако някога видиш знамение, извършвано по някакви незнайни Божии съдби било от еретици, било от невярващи, в теб православната вяра не трябва да се поколебава заради тези знамения и чудеса. Защото [напълно е възможно] Бог да върши знамения и чудеса, за да те изпитва. Случва се и тъй, че вярата на пристъпващия [към Господа] върши знамението, а не достойнството на вършещия. Защото Иоан, който бил най-голям „между родените от жени” (Мат. 11:11; Лк. 7:28), не извършил никакво знамение, а Иуда Искариот, когато още бил в числото на апостолите, вършил, разбира се, [всякакви чудеса] (Мат. 10:1-4).

Затова, когато видиш някой недостоен или неправоверен да върши знамения, не смятай това за нещо велико.

Преподобный Анастасий Синаит, Вопросы и ответы, Вопрос 62

***

В началото на евангелската проповед мнозина, макар и бидейки недостойни, изгонвали бесове, тъй като демоните се обръщали в бягство чрез името на Иисуса Христа. Защото благодатта действа и чрез недостойните, подобно на това, както ние получаваме освещение чрез недостойни свещеници. И Иуда вършел чудеса, и синовете на Скева. Думите „никога не съм ви познавал” са казани в смисъл „и тогава, когато вие вършехте чудеса, Аз не съм ви обичал”. Под знание и познаване тук се разбира любовта.

„Мнозина ще Ми кажат в оня ден: Господи, Господи! не в Твое ли име пророкувахме?” Тоест лишава се от царството небесно не само този, който има вяра, но нехае и не внимава в това какъв живот води; но също тъй ще бъде отстранен от свещените врата и този, който с вяра извършил много знамения, но никакво добро дело не извършил.

Блж. Феофилакт Болгарский, Толкование на Евангелие от Матфея

***

Да пророчества, да проявява сили [за чудотворство] и да изгонва бесове, това не е заслуга на този, който действа. Той извършва това или чрез призоваване на Христовото име, или това се дава за осъждане на тези, които призовават и за полза на тези, които гледат и слушат. Тъй че, макар и хората да презират вършещите чудеса, те обаче трябва да почитат Бога, вследствие призоваване името на Когото се извършват толкова многобройни чудеса. Защото и Саул (1 Цар. 10:11-12), и Валаам (Числ. 23:16), и Каиафа (Иоан 11:49, 51) пророчествали, без да знаят, какво говорят; и фараонът (Бит. 41:17), и Навуходоносор (Дан. 2:1-45) в съновидения предузнавали бъдещето; и синовете на Скева, според свидетелството на книгата Деяния на светите апостоли, очевидно изгонвали демони (Деян. 19:14). А и за Иуда Искариот се казва, че той, имайки душа на предател, когато бил в числото на апостолите, извършвал много знамения.

Бл. Иероним, Толкование на Евангелие от Матфея

Превод: прот. Божидар Главев

Други статии от същия раздел:

module-template17.jpg

 

 

Видеоколекция

2018 04 08 15 38 03
О.  Даниил Сисоев:
В един Бог ли вярват
християните и мюсюлманите

Модернисти