Вход

Православен календар

Слово на празника Вход Господен в Йерусалим

 

1704222258

„Подигнете, портите, вие, князе, подигнете се вечни порти, и ще влезе Царят на славата!” (Пс. 23: 7 - слав.) Това разпорежда и провъзгласява Светият Дух чрез устата на вдъхновения пророк.

Възлюбени братя! Бог заявява своето всесвято благоволение да се посели в нас. Волята на великия наш Бог особено подобава да бъде възвестена в настоящия празник, в който ние възпоменаваме влизането на Господа в града Йерусалим, в града на мира, в града на истинското служение Богу. Йерусалим е образ на благочестивата душа. „Подигнете, портите, вие, князе, подигнете се вечни порти, и ще влезе Царят на славата!”

Словото на Духа трябва да се разбира и обяснява духовно, казва свети апостол Павел (виж 1 Кор. 2:14). Нека призовем свише Божествената благодат и да разгледаме с Божия помощ Господния призив към нас: „Подигнете, портите, вие, князе, подигнете се вечни порти, и ще влезе Царят на славата!”

Кои са тези князе, към които тук се обръща словото Божие? Душата и тялото на човека, всички негови сили и способности и неговият живот се владеят и управляват от неговия ум. Умът е владика, цар, свещеник и княз в този малък свят – човека. Нашият Господ Иисус Христос е Божията Истина. Тъй като Истината се приема изключително посредством ума, то словото Божие, приканвайки човека към приемане на Спасителя, се обръща първо към духа и към ума, казвайки: „Подигнете, портите, вие, князе!” В насочването на ума към Истината и в пребиваването на ума в Истината Христос се заключава същността на нашето спасение.

Какви са тези порти, които трябва да се подигнат, за да стане възможно влизането на Царя на Славата в богосъздадения град – човека? Тези порти са греховете: „Беззаконията ви, казва пророкът, произведоха раздяла между вас и вашия Бог, и греховете ви отвръщат лицето Му от вас” (Ис. 59:2).

Портите са наречени вечни: Грехът, с който ние сме заразени в нашия корен, в прародителите ни, е безконечен. Спасителят поставил неговия край. Но и сега грехът е безконечен и вечен у тези, които не признават Спасителя, или признавайки Го с уста, отричат Го с живота си.

„Подигнете, портите, вие, князе, подигнете се вечни порти”. А какво в Божия призив и повеля означава думата подигнете? Обикновено портите се отварят, а тук се казва да се подигнат. За тези порти, портите на греха, се оказва недостатъчно да се каже „отворете”, а било нужно те да се подигнат, да се премахнат и да бъдат напълно унищожени. „Покаянието за греха, казал един велик отец, се състои в това, да осъзнаеш греха си, да се разкаеш за него и повече да не го повтаряш.”[1] Само в тази душа, която решително отхвърли греха, която подобаващо очисти себе си с покаяние, ще влезе Царят на славата.

Светият Дух повелява да бъдат подигнати портите, но и на самите тях повелява „подигнете се вечни порти”. Това означава, че за първоначалното оставяне на греха и греховния живот са нужни собственото произволение и усилие на човека; но прошката на човешките грехове, освобождаването от греховните навици и очистването от греховните качества, усвоени от падналото естество, се извършва чрез действието на Всесветия и Всесилен Божий Дух. „Подигнете се вечни порти!” Когато се подигнат вечните порти, в душата влиза Царят на Славата.

Многожелано и радостно било за Йерусалим възпоменаваното и празнуваното от нас влизане в него на Изкупителя, Спасителя, Господа и Бога наш Иисус Христос.

Възлюбени братя! Всички ние можем да се сподобим с това най-велико щастие, ако го пожелаем и се устремим към неговото придобиване от цялото си сърце. Нека се отвърнем от греха, заради който Господ се отвръща от нас; нека се отвърнем от греха с истинно и действително покаяние! Мислите, сърдечните чувства, думите и нашите дела да бъдат отражение на Христовите заповеди, чрез които се преподава най-точното отстраняване от злото и правилното и богоугодно вършене на добро. С такова поведение ние ще направим себе си дом, храм и град достоен за Христа. „Ако някой Ме люби, казал Той, ще спази словото Ми; и Моят Отец ще го възлюби, и ще дойдем при него и жилище у него ще направим” (Йоан 14:23). Подигнете, портите, вие, князе, подигнете се вечни порти, и ще влезе Царят на славата! Амин.

Полное собрание творений святителя Игнатия Брянчанинова, Москва, 2001, Т. 4. Аскетическая проповедь, 2002.

Превод: прот. Божидар Главев

 


[1] Преп. Пимен Велики. Алфавитный Патерик.

Други статии от същия раздел:

Други статии от същия автор:

module-template18.jpg

 

 

Видеоколекция

2018 04 08 15 38 03
О.  Даниил Сисоев:
В един Бог ли вярват
християните и мюсюлманите

Модернисти