Вход

Православен календар

В часа на смъртта всички имат еднакъв външен вид

 

2604221641

При възкресението обаче праведниците ще се преобразят

През зимата дърветата и тревите изглеждат като изсъхнали, но пролетта разкрива, че всъщност са живи. Така и за тези, които не знаят за възкресението на мъртвите, умрелите изглеждат като безвъзратно погинали. Ала нас светата вяра ни учи, че в последния ден ще се види, че всъщност са живи.

През зимата сухите и живите дървета изглеждат еднакво, но пролетта разкрива разликата помежду им. Така и в сегашния век, дори в самата смърт, праведниците и нечестивите имат еднакъв външен вид, но при възкресението на мъртвите ще се разкрие голямата разлика между тях. Както през пролетта живите дървета и злак се обличат с листа и различни цветове, така и при възкресението на мъртвите благочестивите и праведните телеса ще се преобразят в нов, светъл, благоприятен и прекрасен вид според нелъжливото Божие обещание...[1]

А сухите дървета и злак както през зимата, така и през пролетта, остават непроменени, бидейки все така неугледни и черни. Така и нечестивите и безбожни люде, бидейки неприятни сега, ще станат тогава съвсем противни.

Симфония по творениям святителя Тихона Задонского / Схиархимандрит Иоанн (Маслов).

Превод: Десислава Главева

 


[1] „Тогава праведните ще блеснат като слънце в царството на Отца си” (Мат. 13:43) – бел. прев.

Други статии от същия раздел:

module-template9.jpg

 

 

Видеоколекция

2018 04 08 15 38 03
О.  Даниил Сисоев:
В един Бог ли вярват
християните и мюсюлманите

Модернисти