Вход

Православен календар

За истинското Просвещение

 

2405221655

„Солта е добро нещо: но, ако солта изгуби сила, с какво ще бъде подправена?” (Лука 14:34).

Солта – това са учениците на Господа, които, преподавайки Неговите наставления на хората, изтребвали в тях нравственото разложение. Ако такова преподаване наречем просвещение, то и названието „сол” ще може да се отнесе към него. При това положение изразът ще придобие следния вид: Добро нещо е просвещението, но ако просвещението се повреди, то за какво е нужно? Изхвърли го!...

Просвещението действа като сол, когато е изпълнено с началата и съставните елементи на учението на Господа, когато самото то представлява ученичество у Господа, а когато отстъпи от това направление и вместо уроците Господни преподава други учения, тогава се поврежда и става непотребно, само се заразява с гнилостта на заблудата и лъжата, като вече започва да действа не изцеляващо, а като зараза. Историята е потвърдила това и го потвърждава с повсеместния опит.

Защо никой не обръща внимание на този натрупан опит? Врагът на всички разпръсва мрак навсякъде и всички си мислят, че това е светлината, когато в същото време са много далеч от учението на Господа.

„Аз съм светлината на света; който Ме последва, той не ще ходи в мрака, а ще има светлината на живота”, казва Господ. Следователно, който отклонява хората от Господа, той ги отклонява от светлината и ги води в тъмнината, и затова е истински враг на просвещението. Знаеш какви са изискванията на Христовото учение, затова бъди внимателен и ако видиш, че някой прокарва мисли противни на това учение, не се колебай да го наречеш враг на просвещението, това е истинското му име.

Господ учи, че Бог е един по същество и троичен по лица, това е лъч от свръхестествената светлина и истина. Който проповядва различно от това, той води от светлина към мрак и е враг на просвещението.

Господ учи, че Триипостасният Бог, като сътворил света със Своето слово, промишлява за него – това е Божествена светлина, осветяваща с неземно утешителна светлина мрачните пътеки на нашия живот. Който проповядва противно на това, той води към безотрадна тъмнина, той е враг на просвещението.

Господ учи, че Бог създал човека по Свой образ и подобие и определил да живее в рая. Когато човекът съгрешил, справедливо бил изгонен от рая да живее на тази земя, пълна със скърби и лишения. Само че не докрай се прогневил Господ, но благоволил да устрои за него спасение чрез кръстната смърт на въплътилия се Единороден Син Божий – и това е духовна светлина, освещаваща нравствения мрак, обхванал нашите души. Който проповядва противното на това, той води към тъмнината и е враг на просвещението.

Господ учи: вярвай и като приемаш силата на благодатта в Божествените тайнства, живей по Моите заповеди и ще се спасиш – това е единственият начин светлината да влезе в нас и да ни направи просветени. Който учи противното на това, той иска да ни задържи в мрака и затова е враг на просвещението.

Господ учи: влезте през тесните врата на строгия, самоотвержен живот и това е единственият път към светлината. Който води по широкия път на себеугаждането, той води към тъмнината и е враг на просвещението.

Господ учи: помни кончината си – смъртта, съда, ада и рая – и това е светлина, освещаваща нашите бъднини. Който учи, че смъртта е краят на всичко, той затъмнява истината за нашата бъдеща участ и затова е враг на просвещението.

Вие, които обичате светлината, научете се по това да различавате къде е тъмнината и да страните от нея.

Мысли на каждый день года

Превод: прот. Божидар Главев

Други статии от същия автор:

module-template3.jpg

 

 

Видеоколекция

2018 04 08 15 38 03
О.  Даниил Сисоев:
В един Бог ли вярват
християните и мюсюлманите

Модернисти