Вход

Православен календар

Слово на Покров на Пресвета Богородица

 

1410221647

Светата Православна Църква спомня днес чудесното благодеяние, което било оказано от Божията Майка на християните през 910 година в Константинопол при управлението на византийския император Лъв Мъдри.

Сарацините нападнали града с голямо множество, заплашвайки го с поголовно изтребление. Нямайки помощ отникъде, гърците масово се стекли във Влахернския храм, в който се пазела ризата на Богомайката, и започнали да се молят, когато изведнъж св. Андрей Христа ради юродиви, бидейки там със своя ученик Епифаний, видял под самия свод на величествения храм Божията Майка с множество ангели и светии, стояща във въздуха и сияеща като слънце, с омофор в ръце, молеща се за целия свят и за спасението на града и неговите жители. На следния ден неприятелят бил разпръснат без никакво кръвопролитие и гърците удържали победа по застъпничеството на Пресвета Богородица.

Но днес ние празнуваме не просто събитието станало в Константинопол, а и възпоменанието за любвеобилния Покров на Божията Майка над всички християни, прибягващи към Нейното застъпничество при беди и напасти. Ние честваме на този ден проявеното в живота на всички нас милосърдие на Богородица!

Когато в третия ден след своето Успение се явила възкръснала в слава на светите апостоли, Тя им казала: «Радвайте се, защото съм с вас във всички дни!»

Оттогава са я виждали много свети Божии угодници, на които се е явявала придружавана от светите апостоли, светите мъченици, светия Предтеча и Кръстител Йоан, светител Николай Чудотворец и други, но от нас грешните поради нечистотата ни е отнета възможността да съзерцаваме Богородица, пазеща и нас под Своя Покров и умоляваща своя Син за нас. Ние не бихме могли да издържим да я съзерцаваме с нашите телесни очи. Но несъмнено ние виждаме Божията Майка с нашите духовни, сърдечни очи, изпитвайки и съзнавайки нейната явна помощ и застъпничество. Просим, молим, и Тя помага.

Затова, радвайте се, деца, радвайте се, сироти! Вас ви храни, отглежда, просвещава в науките и ви учи да обичате Бога Самата Божия Майка, защото Тя е с вас във всички дни! Вие, които често сте захвърлени от своите родители, които сте гладни и сиротни, бивате пазени от любовта и грижата на Богомайката несравнено повече от така наречените щастливи деца.

Радвайте се и вие, които пазите девство и целомъдрие! За вас особено много се грижи Божията Майка, независимо от това дали сте в света или в манастирите; грижи се като за свои най-близки до сърцето й чеда, които са се венчали за Христа, Нейния Син. Не бойте се от козните на човешкия враг, не бойте се от съблазните на мразещия ви свят, а бъдете мъжествени, защото Самата Божия Майка е с вас във всички дни.

Радвайте се и вие, които се подвизавате във вярата и желаете спасение! Естествено, че и с вас – искрените ученици на Нейния Син и Бог – е Божията Майка, защото чрез свети апостол Йоан Христос ви направи Нейни чеда. Какво щеше да стане с вас без Нейното застъпничество и ходатайство?! Как бихте победили врага, който ви ненавижда с цялата сила на своето адско сърце и който ви клевети, очерня и обвинява пред хората в небивали престъпления? Кой би ви утешил, би отрил сълзите ви, би ви дал сили да търпите неправди, нападки и скърби, ако не беше с вас във всички дни Пречистата и Всесилна Небесна Царица!

Радвайте се и вие, ревнители на истинното слово! Положете цялата си надежда и упование на Божията Майка, Майката на Истината, Която е и с вас във всички дни. Тя непрестанно моли Господа да ви дарува мъдрост и сили за борба с житейската лъжа, с гордостта на високоумните и със заблудите на невярващите...

Радвайте се и вие, любящите благочестиви родители и горещо молещи се майчински сърца! Вашата молитва е силна пред Господа и Божията Майка! Нима Царицата Небесна, родена от слъзните молитви на своите праведни родители, възпитана в Божия дом и станала Майка на Христа и мъченица за Него, няма да разбере вашите просби, молитви и сълзи, и няма да съчувства на вашите въздишки, след като и нейното майчино сърце е било пронизано с меч? А сега, когато Тя е силна, обладаваща небесна слава и огромно дръзновение пред Господа и чрез която е осиновен целият човешки род, сега Богородица заради заслугите на Христа, Своя Син, а също и заради своите минали страдания ще измоли спасение, радост и вечен живот за вашите деца, и ще бъде с вас във всички дни!

Радвайте се и вие, които се подвизавате в търпение и упование на Бога! Чрез големи скърби и изпитания, може би даже чрез лишения, глад, безсънни нощи, вие вървите по своя кръстен път, но радвайте се, защото вървите по пътя на Христа, на светите апостоли и мъченици, като по този път във велико смирение е вървяла и Самата Божия Майка. А днес Тя пази този единствен път към Царството на Нейния Син и Бог и се е нарекла Радост на всички скърбящи, помагайки на ходещите по него.

Не се предавайте на отчаяние и вие, заблудените отроци и загубилите своята чистота юноши, хора, свърнали от духовния път и всички, които живеете в забвение! Не падайте духом, защото Божията Майка обича и вас и то повече, отколкото вие обичате себе си! Тя иска вашето спасение, вашето вразумление и покаяние! Тя гледа на вас като на Христови чеда, заради които е страдал Той, а и Тя е понесла страдания заради Него! В усърдни молитви към Господа Божията Майка проси за вас дух на разкаяние и спасение. Радвайте се, че имате такава любвеобилна Майка, но нека сърцата ви изпитат болка и скръб, че толкова пъти сте я оскърбявали със своите грехове. Покайте се и се присъединете към тези, с които Божията Майка ще пребъдва във всички дни. Амин.

Да будет воля Твоя. М.: Сретенский монастырь, 2003

Превод: Десислава Главева

Други статии от същия раздел:

module-template9.jpg

 

 

Видеоколекция

2018 04 08 15 38 03
О.  Даниил Сисоев:
В един Бог ли вярват
християните и мюсюлманите

Модернисти