Вход

Православен календар

Как Христос устройва нашето спасение

 

1105231328

Не се смущавай и не падай духом, когато гледаш неизказания Божий промисъл, който може да се види ясно както в Неговото действие, тъй и в допущението.

Христос даде на учениците да го разберат, когато в беседа с тях, след като ги извести за съдилища, затвор, за вражда от страна на цялата вселена и за непримирима бран, каза, за да ги въодушеви и утеши: не две ли врабчета се продават за един асарий? И ни едно от тях няма да падне на земята без волята на вашия Отец (Мат. 10:29). С тези думи искаше да покаже, че без Неговото знание не става нищо, че Той знае всичко. Затова, казва, не се смущавайте и не се бойте.

Ако Този, Който знае за вашите страдания и може да ги предотврати, не ги предотвратява, то е несъмнено, защото промисля и се грижи за вас.

***

Ако дадеш чаша студена вода, Христос и това няма да пренебрегне. Ако дадеш една монета, ако само въздъхнеш, Той ще приеме всичко с безкрайна благосклонност и ще си спомни, и ще отреди за това големи награди. Той не иска да смали наградата за твоите трудове. Какво говоря: да смали? Той всичко прави и устройва, за да те увенчае и за малкото, и търси всякакъв претекст, за да те избави от геената.

Светител Йоан Златоуст, „Христос, Който ни спасява”, "Православна класика", 2020

Други статии от същия автор:

module-template6.jpg

 

 

Видеоколекция

2018 04 08 15 38 03
О.  Даниил Сисоев:
В един Бог ли вярват
християните и мюсюлманите

Модернисти