Вход

Православен календар

Икуменическият институт в Босе изпитва финансови трудности

 

 

о. Иоан Саука

 

Икуменическият институт в Босе на Световния Съвет на Църквите изпитва недостиг на средства. В тази връзка Федерацията на протестантските Църкви на Швейцария е решила да отпусне на института 60 000 франка (около 44 000 евро).

Икуменическият институт в Босе (Bossey, Швейцария) е основан в 1946 г. от крупния икуменист на XX в. Висер Хуфт. Целта му е да подготвя дейци на икуменическото движение. Средствата за целта в размер на един милион долара били предоставени от Джон Рокфелер.

Първи ръководител на института е бил протестантът Хендрик Кремър. От 1966 до 1974 гг. директор на института бил православният икуменист Н. Нисиотис.

От 2001 г. директор е друг православен икуменист от Румъния о. Иоан Саука (Ioan Sauca).

Този институт са завършили много “православни” икуменисти и модернисти в частност сегашният Константинополски патриарх Вартоломей (1963-1968 гг.), а също и Пергамският митрополит Иоан Зизюлас.

Институтът в Босе е известен и като място за провеждане на богословски консултации между юдаисти и модернисти.

Както съобщава сайтът на института, в началото ръководството на Босе решило да се провеждат тримесечни курсове за миряни и лидери на младежки движения, а също и неделни курсове по етика за представителите на различни професии: пастори, лекари, учители, социални работници и т. н. От 1952 г. в Босе започнали да се провеждат четиримесечни курсове по теория и практика на икуменизма. От 2002 г. съвместно с Женевския университет, Икуменическият институт започнал да осъществява магистърски и докторски програми.

Антимодернизм.ру 

превод: Десислава Главева

 

 

Други статии от същия раздел:

Други статии от същия автор:

module-template8.jpg

 

 

Видеоколекция

2018 04 08 15 38 03
О.  Даниил Сисоев:
В един Бог ли вярват
християните и мюсюлманите

Модернисти