Вход

Православен календар

За двете лепти на вдовицата

 

2102241942

Вдовицата пуснала в храмовата съкровищница две лепти, а Господ казал, че тя турила повече от всички, макар другите да пускали в пъти повече от нея.

С какво приношението на нейните две лепти превъзхождало другите приноси? С разположението, с което било направено.

Виждаш ли каква разлика има между бездушното вършене на добри дела, просто по обичая, и извършваното от душа и сърце? Високата цена идва не от показното деяние, а от вътрешното разположение, с което е извършено то. Затова пред Бога извършеното на показ дело във всяко едно отношение няма никаква цена пред Него, а незначителното на вид бива високо оценено.

Ясно е какъв извод следва от това. Не си мисли обаче, че можеш да пренебрегнеш външното, ограничавайки се само с вътрешното. Тази вдовица нямаше да получи одобрение, ако си беше казала: имам желание да пусна в касата, но какво да правя, като имам само две лепти? Ако ги дам, ще остана без нищо.

Тя обаче постъпила според желанието си, предавайки живота си в Божиите ръце. Ако нищо не беше пуснала, никой не би я осъдил – нито хората, нито Бог. Но тогава нямаше да стане явно нейното вътрешно разположение, което и именно я отделило от останалите и я прославило из целия християнски свят.

Мысли на каждый день года

Превод: Десислава Главева

Други статии от същия автор:

module-template19.jpg

 

 

Видеоколекция

2018 04 08 15 38 03
О.  Даниил Сисоев:
В един Бог ли вярват
християните и мюсюлманите

Модернисти