Вход

Православен календар

Работата по подготовката на „Всеправославния” събор върви към своя край

 

Константинополският патриарх Вартоломей обяви, че работата по подготовката на «Всеправославния» събор върви към своя край. Той опроверга слуховете, че патриаршията преживява най-жестоката криза в своята история.

«Вярата е жива и Православието е живо. Православието ще живее и ще бъде проведен Свети и Велик Събор, подготовката за когото върви към своя край. В началото на 2011 г. ще се състои вероятно предпоследната среща на подготвителната комисия в нашия патриаршески център в Женева и това ще се превърне в голямо събитие. Подобни събития не са ставали от 787 г., а от 8 век не сме имали подобен Вселенски събор от такъв мащаб. И това ще бъде добре, с Божията благодат, както за Православието, така и за нашите връзки с другите христиански Църкви и изповедания

Това заявление патриарх Вартоломей направи, коментирайки неотдавнашната Литургия, отслужена от него на 15 август в историческия манастир Панагия Сумела в Турция.

Поради политиката на турското правителство патриаршията не може да намери приемник на Вартоломей I, тъй като архиереи на патриаршията трябва задължително да са турски граждани. За последния половин век гръцката община в Турция е намаляла в пъти: от 120 хиляди до 3 хиляди човека. Досега Турция още не е разрешила на чуждестранен архиерей на патриаршията да приеме турско поданство, така че физическата смърт на тази юрисдикция е въпрос на време.

Антимодернизм.ру

Други статии от същия раздел:

module-template13.jpg

 

 

Видеоколекция

2018 04 08 15 38 03
О.  Даниил Сисоев:
В един Бог ли вярват
християните и мюсюлманите

Модернисти