Вход

Православен календар

„Дарувай, Господи, на Твоята Църква сила да пребъдва непоколебима от смущенията на ересите во веки веков.”

Канон на утренята, 5-та песен, тропар

Неделя Православна

Авва Моисей

 

1. Някой си брат отишъл в скита при авва Моисей и го помолил за назидателно слово. Старецът му рекъл: Върви и се подвизавай в твоята килия и тя ще те научи на всичко.

2. Той казал:
Тези от нас, които сме били победени от плътската страст, не ще се уморим да принасяме покаяние и да плачем за греховете си, преди да ни постигне плачът, на който ще бъдем подложени заради нашето осъждане. Когато плачем, да не охкаме и да не въздишаме, за да не види лявата ръка какво прави дясната. В лявата ръка е и тщеславието.

3. Брат попитал авва Моисей, какво трябва да направи човек, когато го връхлита напаст или при нашествие на помисли от лукавия? Старецът отвърнал: трябва да плаче пред Божията благост, за да му помогне бързо да получи успокоение, ако разбира се, той се моли разумно.

4. Братът попитал авва Моисей, какво помага на човека в неговите трудове? Старецът отвърнал: Бог, както се казва в Писанието: Бог е нам прибежище и сила, бърз помощник в беди, (Пс. 45:2)

5. Братът попита още: Какво следва от постенето и бдението, които извършва човек? Старецът отвърнал: те укротяват тялото и смиряват душата, както казва Писанието: Погледни моето страдание и моето безсилие и прости всичките ми грехове, (Пс. 24:18). Ако душата принесе тези плодове, то Бог ще я помилва заради тях.

6. Рече старецът: Когато рабът се самообвинява и казва: „аз сгреших”, то незабавно господарят му ще го помилва.

7. Авва Моисей каза: Ако гледаме своите грехове, то не бихме могли да поглеждаме към греховете на ближния. Безумство е да оставим нашия мъртвец, а да плачем над мъртвеца на нашия ближен.

8. Той каза: Да умреш за ближния това означава: да чувстваш греховете си и да не помисляш за никой друг, добър или лош.
Не прави на никого зло и да няма зло в твоето сърце спрямо никого. Не презирай този, който постъпва лошо.
Не влизай във взаимоотношение с този, който пакости на своя ближен и не се радвай с тези, които правят зло някому.
Никого не укорявай, а казвай: „Бог знае всекиго”. Не се съгласявай с клеветника и не се забавлявай с хулите му, но не изпитвай и ненавист към този, който не угажда на своя ближен. Ето какво означава да не осъждаме според Писанието: Не съдете, за да не бъдете съдени, (Мат. 7:1).
Не влизай във вражда с никого и не таи враждебност към никого; не ненавиждай този, който враждува със своя ближен. В това се и заключава мирът.
Утешавай се с това, че трудът е кратковременен, а наградата заради него е вечна по благодатта на Бог Слово.

Из ”Отечника”

Превод: Красимира Маджарова

Други статии от същия автор:

module-template16.jpg

 

 

Видеоколекция

2018 04 08 15 38 03
О.  Даниил Сисоев:
В един Бог ли вярват
християните и мюсюлманите

Модернисти