Вход

Православен календар

Антихрист и «цифрофобия» - част 2

 

 

Бъди бдителен, човече.
Ако знаеш признаците на антихриста:
не ги помни само за себе си,
но и на всички щедро разгласявай.

Св. Кирил Иерусалимски

Произход на антихриста


Отците на Църквата, изяснявайки отнасящите се към последните времена места от Свещеното Писание, единодушно ни учат, че антихристът ще бъде човек, в когото ще се всели сам князът на тъмнината. Защото "Бог, — казва преп. Иоан Дамаскин, — знаейки отнапред наглостта на неговото бъдещо произволение, ще позволи, щото дяволът да се всели в него"[1].

Св. Ириней Лионски пише, че пророк Иеремия ни е открил не само внезапното пришествие на антихриста, но и коляното Израилево, от което ще дойде той: От Дан се чуе пръхкане на конете му, от громкото цвилене на жребците му трепери цяла земя; ще дойдат и ще опустошат земята и всичко по нея, града и които живеят в него, (Иер. 8:16). И затова неговото племе в Откровение не се упоменава в числото на спасяваните, (Откр. 7:5–7)[2].

За произхода на антихриста от Даново коляно ни учи и св. Иполит Римски: "Писанието провъзгласило Христа за лъв и млад лъв; подобно е казано и за антихриста. На практика Моисей говори така: Дан е млад лъв, който избягва из Васан, (Втор. 33:22). Но за да не би някой да сгреши, приемайки, че тези думи са казани по отношение на Христа, нека се обърне внимание на следното: Дан, — говори (Писанието), — е млад лъв, назовавайки коляното, което тръгва от Дан, то собствено дава указание на (коляното), от което има да се роди антихриста. По такъв начин, както от Иудино коляно се е родил Христос, така и от Даново коляно ще дойде антихриста. А че това е действително така, отчасти указва и Иаков:Дан ще бъде змия на път, аспида на пътека, която ухапва крака на коня, (Бит. 49:17). И така, кой ще е тоя змей, ако не древният прелъстител, за когото се говори в Книга Битие и който прелъстил Ева и препънал Адам?"[3] 

Защо Бог ще допусне пришествието на антихриста?

Във Второто послание до Солуняни апостол Павел указал, по думите на св. Ириней Лионски, "причината за антихристовото пришествие"[4]. Антихристът ще дойде при хората, задето не са приели любовта на истината за свое спасение. И за това Бог ще им прати действие на заблуда, за да повярват на лъжата, та да бъдат осъдени всички, които не са повярвали в истината, а обикнали неправдата,(2 Сол. 2:10-12). Изяснявайки тези слова на апостола, вселенският учител св. Иоан Златоуст задава въпроса: "За какво, ще кажеш ти, Бог допуска всичко това? И какво е Неговото намерение? Каква полза от пришествието на антихриста, ако то бъде за наша погибел? Не бой се, възлюбени, - отговаря св. Златоуст, - но послушай, какво говори апостолът: (антихристът) ще владее само над погиващите, които няма да повярват в Христа, дори и антихристът да не би дошъл. Но каква би била ползата от това, ще кажеш ти? Такава, че ще се затворят устата на тези, които са осъдени на погибел. Как? - Те не биха повярвали в Христа, дори и антихристът да не би дошъл; но той ще дойде именно с цел да ги изобличи. „Заради това, че не са ни казали, че Христос е нарекъл Себе Си Бог”, — макар Той и никъде да не е казал това съвсем ясно, а да са Го проповядвали тези след Него, — „то поради тази причина и ние не повярвахме в Него, защото сме чували, че Бог е един, от Когото е всичко, и вследствие на това ние не повярвахме.” Тъкмо този техен предлог (за оправдание) ще им отнеме антихристът. Когато той дойде, въпреки че няма да върши правда, а само беззаконие, те ще повярват в него, единствено и само заради лъжливите му чудеса, и така ще се затворят устата им"[5].

Ето причината, поради която преди Страшния Съд на земята ще действа антихристът. Бог ще допусне неговото пришествие, за да отнеме по този начин всякакво оправдание на Съда; първо – у иудеите, а после – и у всички, които не са повярвали в Христа. Защото заради антихриста те ще оставят своята вяра и в Буда, и в Мохамед, и в Конфуций, и даже в самите себе си. А заради Христа, истинския Бог, те сега не искат да се разделят със своята вяра, имайки в душата си различни оправдания, а ето - заради антихриста, заради лъжливото му благочестие и чудеса – ще я оставят... По такъв начин, антихристът у иудеите, и у всички невярващи в Христа, ще ги лиши от всякакво оправдание и ще ги остави на Съда без отговор. И тази причина за идването на антихриста прави безпочвени опасенията на някои православни християни относно ИНН. Всички, приели печата на антихриста, по думите на Апостола, ще повярват в антихриста като в Бог преди всичко заради лъжливите му знамения и чудеса. И това е, което ще ги лиши от оправдание и ще ги остави на Съда без отговор.

 

<< предишна || следваща >>

 

Списание „Благодатный огонь” 

Превод: Десислава Главева

1. Преп. Иоанн Дамаскин. Точное изложение православной веры. СПб., 1894. с. 266. (обратно в текста)

2. Св. Ириней Лионский. Творения. М., 1996. С. 511. (обратно в текста)

3. Святитель Ипполит Римский. Творения. Свято-Троицкая Сергиева Лавра. 1997. Вып. 2. С. 16. (обратно в текста)

4. Св. Ириней Лионский. Указ. соч. С. 500. (обратно в текста)

5. Св. Иоанн Златоуст. Творения. Т. 11. СПб., 1905. С. 599. (обратно в текста)

module-template4.jpg

 

 

Видеоколекция

2018 04 08 15 38 03
О.  Даниил Сисоев:
В един Бог ли вярват
християните и мюсюлманите

Модернисти