Вход

Православен календар

Антихрист и «цифрофобия» - част 3

 

Бъди бдителен, човече.
Ако знаеш признаците на антихриста:
не ги помни само за себе си,
но и на всички щедро разгласявай.

Св. Кирил Иерусалимски

 

Външни обстоятелства около възцаряването на антихриста

Обръщайки се към солунските християни, сред които се били разпространили слухове, че скоро щял да дойде денят на второто Христово пришествие, св. апостол Павел пише: Никой да ви не прелъсти по никой начин; защото оня ден не ще настъпи, докле първом не дойде отстъплението и се не открие човекът на греха, синът на погибелта, който се противи и се превъзнася над всичко, що се нарича Бог, или светиня, за да седне като бог в Божия храм, показвайки себе си, че е бог. ... И сега знаете онова, що го задържа да се открие той в свое време. Тайната на беззаконието вече действува, само че няма да бъде извършена, докато се не отдръпне оня, който я задържа сега,(2 Сол. 2:3–4, 6–7).

Кой е онзи, който я задържа? Що е това тайна на беззаконието, която вече действа? И защо апостолът е принуден да се изразява така прикрито?

Според тълкуванието на св. Иоан Златоуст, този който я задържа,е римската държавна власт. И тъй като става дума за римската държавна власт, то „разбираемо е, – казва св. Иоан Златоуст, - защо той само намеква за това и до определено време говори прикрито. Не е желаел да си навлече извънмерна вражда и безполезна опасност. На практика, ако бе казал, че скоро ще бъде разрушена римската държава, тогава незабавно биха го изтрили от лицето на земята, като бунтовник и (заедно с него) всички вярващи, като хора, които съдействат на това.” [1] Апостолът е имал причина да се изразява прикрито, също тъй и защото под тайната на беззаконието е имал пред вид Нерон, който бил предобраз на антихриста. Апостолът „не искал открито да посочи самия него (Нерон), - казва вселенският учител, - не от страх, но за да ни научи, че не бива да си навличаме извънмерна вражда, когато нищо не ни принуждава към това” [2].

По този начин св. Иоан Златоуст ни поучава, че „под този, който я задържа (тайната на беззаконието), апостолът подразбира римската държавна власт, която препятства възцаряването на антихриста”. „Когато се прекрати съществуването на римската държава, - казва вселенският учител, - тогава той (антихристът) ще дойде. И това е разбираемо, защото дотогава, докато хората се боят от тази власт, никой няма да се подчини на антихриста, но след като римската държава бъде разрушена, ще се въдвори безначалие и той ще се стреми да похити цялата – и човешката, и божествената власт... ...И всичко това с голяма яснота ни предава св. прор. Даниил” [3].

Видението на пророк Даниил за четвъртия звяр, Ангелът Господен изяснил така: Върху това той каза: "четвъртият звяр значи: четвърто царство ще има на земята, отлично от всички царства, което ще пояжда цялата земя, ще я тъпче и ще съкрушава. А десетте рога значат, че от това царство ще се издигнат десет царя, и след това ще се издигне друг, отличен от предишните, и ще унижи трима царе, и против Всевишния ще произнася думи и ще угнетява светиите на Всевишния; дори ще замисли да отмени у тях празничните времена и закона, и те ще бъдат предадени в ръката му до време и времена и полувреме, (Дан. 7:23–25).

Четвъртият звяр, който ще властва на земята до самото възцаряване на антихриста е Римската империя с надигналите се от нея десет царе (много държави). Появилият се рог между десетте рога на четвъртия звяр (антихристът) в началото ще изтръгне от корен три от десетте рога, очевидно най-близките до него. И тъй като антихристът ще бъде цар иудейски, то разрушени и подчинени ще бъдат най-близките до Израел държави. Св. Иполит Римски пише, че антихристът „ще разруши и опустоши градът Тир, ще завоюва и унищожи Египет, ще разруши до основи Либийската страна, а етиопският цар и цялата му войска ще бъдат изтребени с меч. След като се въздигне над всички царе и над всички богове, той ще построи града Иерусалим и ще възстанови разрушения храм, като цялата страна и всичките ѝ територии ще върне на иудеите. След като ги освободи от чуждо робство, ще се обяви за цар и тогава невярващите ще преклонят колене пред него и ще му се поклонят като на Бог” [4].

И така външните обстоятелства около идването и възцаряването на антихриста, според учението на отците на Църквата, трябва да са анархия и безначалие сред държавите, издигнали се от Римската империя. Използувайки анархията и нестабилността на тези държави, антихристът ще присъедини към Израел всички съседни територии, в това число Египет, Либия и Етиопия, ще възстанови Иерусалимския храм и така ще изпълни онези условия, които днес иудеите приписват на своя месия-лъжехриста.

Антихристът ще дойде сред иудеите и ще седне като Бог в иудейския храм

Изобличавайки твърдоглавието на иудеите, Господ им казва: Аз дойдох в името на Моя Отец, и Ме не приемате; но, ако друг дойде в свое име, него ще приемете,(Иоан. 5:43). Тук под друг Господ има пред вид антихриста, който ще приемат иудеите. И Той не казва, че антихристът ще дойде, но ако дойде, „като така щади слушателите, защото тяхното нечестие тогава още не се е открило напълно”. „Ето защо, - пише по-нататък св. Иоан Златоуст, - Той премълчава причината за пришествието на антихриста, а Павел с точност посочва тази причина за хората, можещи да разберат и така е лишил иудеите от всякакво извинение” [5] . Антихристът непременно ще дойде при евреите и с възторг ще бъде приет от тях. И всичко това ще бъде допуснато от Бога, за да бъде отнет от иудеите всеки предлог за оправдание на Страшния Христов Съд.

Антихристът ще дойде не при християните, а при иудеите и ще седне като бог в Божия храм, показвайки себе си, че е Бог, (2 Сол. 2:4), не в християнския храм, а в иудейския. В дадените думи от Посланието до солуняни апостолът „има пред вид разрушения иудейски храм. Да не бъде това, - пише св. Кирил Иерусалимски, - щото някой да разбира храмът, в който сме ние! Но защо говорим за това? Да не си помисли някой, че се самопревъзнасяме. Ако антихристът дойде сред иудеите както Христос и от иудеите поиска да му се поклонят, то с цел да ги прелъсти ще покаже голямо усърдие към техния храм, внушавайки за себе си мисълта, че е от Давидовия род и че той трябва да възстанови храма, създаден от Соломон. Той ще дойде, когато от иудейския храм няма да е останал камък върху камък по определението на Спасителя, (Мат. 24:2)"[6].

 

<< предишна || следваща >>

Списание „Благодатный огонь”

Превод: Свещ. Божидар Главев 

1. Св. Иоанн Златоуст. Творения. Т. 11. СПб., 1905. С. 599. (обратно в текста)

2. Там же. (обратно в текста)

3. Там же. (обратно в текста)

4. Св. Ипполит Римский. Творения. Вып. 1. С. 160. (обратно в текста)

5. Св. Иоанн Златоуст. Творения. СПб., 1902. Т. 8. С. 273. (обратно в текста)

6. Св. Кирилл Иерусалимский. Творения. М., 1855. С. 259 (обратно в текста)

module-template9.jpg

 

 

Видеоколекция

2018 04 08 15 38 03
О.  Даниил Сисоев:
В един Бог ли вярват
християните и мюсюлманите

Модернисти