Вход

Православен календар

Проповед за това, че за да бъдат синове Божии, хората трябва да станат като деца

 

Истина ви казвам, ако се не обърнете и не станете като деца, няма да влезете в Царството Небесно

Мат. 18:3

Така говори Господ, а словото Му е свято и истинно. Какво превъзходство имат децата над възрастните? Три преимущества: във вярата, в послушанието и в незлобието.

Детето пита своя родител за всичко и каквото и да отговори родителят – то вярва на казаното.

Детето е послушно на своя родител и лесно подчинява своята воля на родителската.

Детето е незлобиво – макар и бързо да се обижда, но и бързо прощава.

Тези три [добродетели]: вяра, послушание и незлобие изисква Господ от Своите последователи.

Той иска: хората да Му вярват безусловно, както детето вярва на своя родител; да Му бъдат безусловно послушни, както детето е послушно на своите родители; и да проявяват незлобие в отношенията помежду си – да не помнят злото и да не отговарят на злото със зло.

Вярата, послушанието и незлобието са главните качества на детската душа. Към тях спадат още безстрастието и радостта. Детето не е сребролюбиво, детето не е похотливо, детето не жадува за слава; детското око не е замъглено от порока, а радостта [му] не се помрачава от злоба.

О, братя, кой е способен да ни направи отново деца? Никой, освен Сам Христос. Той може пак да ни направи като младенци и да помогне за нашето повторно раждане. Той върши това със Своя личен пример, а също с учението Си и силата на Светия Свой Дух.

О, Господи Иисусе Христе, съвършен в послушанието и незлобието, вечен Младенец на Небесния Отец! Помогни ни да бъдем младенци във вярата в Тебе, в послушанието към Тебе и в незлобието един към друг! На Тебе слава и [по]хвала во веки. Амин.

Из „Охридский Пролог”

Превод: Десислава Главева




module-template13.jpg

 

 

Видеоколекция

2018 04 08 15 38 03
О.  Даниил Сисоев:
В един Бог ли вярват
християните и мюсюлманите

Модернисти