Вход

Православен календар

Който пуши тютюнец…

 

 

Господ е казал: „Жена не бива да носи мъжки дрехи, и мъж не бива да се облича в женско облекло: всеки, който прави това, гнусен е пред Господа, твоя Бог” (Втор. 22:5). 62-ро правило на Шестия Вселенски Събор постановява такива мъже и жени да бъдат отлъчвани от църковно общение. Между другото монахинята Мария (Скобцова), която е канонизирана от Константинополския патриарх, непрекъснато носела панталони.

Пушенето също е тежък грях пред Бога. В житието на преподобни Лъв Оптински е описан следният случай. Веднъж при стареца дошъл някакъв мъж, но той го изгонил с безчестие. На въпроса, защо е направил това, Преподобният отговорил, че този господин вече бил идвал при него преди и му било казано да спре пушенето, но той така и не се отказал от порочния си навик. Затова и старецът го подложил на сурово вразумление.

Новомъченикът Трофим Оптински казвал: „Който пуши табак не е Божий чиляк.” А народът казва: „Пушенето е кадене на бесовете.” От това се вижда, че тази страст е противна на Бога. А същата тази монахиня Мария, след като била вече постригана за монахиня, продължавала да „кади на бесовете”, т. е. да пуши.

Либерализмът в нравствеността на Скобцова е следствие от догматическия либерализъм – нейната привързаност към икуменизма. Сега нейните вредни за душата книги се издават за „назидание” на православните християни. Модернисткото киевско издателство Quo vadis (с гл. редактор о. Андрей Дудченко) издаде книга на монахиня Мария (Скобцова) със заглавие „Що е това църковност?” В тома са събрани съчинения на монахиня Мария, включително нейната статия „Типове религиозен живот”, както и „Що е това църковност?”, „Настоящето и бъдещето на Църквата”, „Жътва на духа”.

Но на какво би могла да научи православния християнин една монахиня, която сама не приема Евангелските думи и наставленията на светите Отци?!

„Православный Крест”

Превод: Даниела Димитрова



 

Други статии от същия раздел:

module-template5.jpg

 

 

Видеоколекция

2018 04 08 15 38 03
О.  Даниил Сисоев:
В един Бог ли вярват
християните и мюсюлманите

Модернисти