Вход

Православен календар

„Дарувай, Господи, на Твоята Църква сила да пребъдва непоколебима от смущенията на ересите во веки веков.”

Канон на утренята, 5-та песен, тропар

Неделя Православна

Спортистът да се занимава със спорт, а богословът - с богословие

Интервю със ставрофорен свещеноиконом Силвестър Янакиев

Отец Силвестър, какво казва Свещ. Писание за врачките, гадателките, баячките, викащите духове и др. под.?

- Категорично ги отхвърля и не ги приема под каквато и да е форма.

В Евангелието се казва, че ще се появят лъжехристи и лъжепророци, и ще покажат личби и чудеса, за да прелъстят, ако е възможно, и избраните, (Марк. 13:22). А в Стария Завет в книга Второзаконие, която Моисей е писал 13 века преди Христа, има предписание, че сред избрания Божи народ: не бива да се намира (такъв), който прекарва сина си или дъщеря си през огън, предсказвач, гадател, вражач, магьосник, омайник, ни който извиква духове, ни вълшебник, нито който пита мъртви; защото, всеки, който върши това, е гнусен пред Господа (Втор. 18:10). Врачките, гадателките, баячките, викащите духове са гнусота пред очите на Бога.

Какви са критериите за канонизация? Решаващо ли е народното почитание или трябва да е налице и друго?

- Първият критерий е строгата православност в живота на предложения за канонизация. Неговото пребиваване в Църквата и отсъствието на противни на Христа и Църквата действия, които не са следвани от разкаяние. Добрите му дела и живот трябва да отговарят на каноните на Светата Православна Църква. Чудотворството е друг критерий, който трябва да е налице, нетлението… Народната почит не е критерий, а по-скоро катализатор при наличието на гореизброените точки.

Има ли до момента канонизирани врачки?

- Не и от Светата Православна Църква.

А за кого се отнасят Христовите думи: „Мнозина ще Ми кажат в оня ден: Господи, Господи! не в Твое ли име пророкувахме? И не в Твое ли име бесове изгонвахме? И не в Твое ли име много чудеса правехме?” (Мат. 7:22)? Не е ли тъкмо за такива като Ванга?

- Да. Това са думи, които ще бъдат произнесени от онези, които не спазват Божиите заповеди, отклоняват се по свои криви пътища и същевременно са прелъстени от бесовете да „ползват” тяхното „чудотворство”. Хора, които са пренебрегнали предупреждението в молитвата Господня: не ни въвеждай в изкушение, а сами са търсили духовни прояви, без да са готови за това. От такива, въпреки чудесата и изцеренията, които са вършели, Христос ще се отрече в Съдния ден и ще каже: "махнете се от Мене вие, които вършите беззаконие."

Апостол Павел забранил на една врачка да врачува, но тя правилно казвала за него и спътниците му, че „са раби на Бога Всевишний и ни възвестяват път за спасение”, (Деян. 16:17-18).

- Ако следваме описанието в книга Деяния на светите апостоли, на нея не ѝ е било забранено, а запретено, т. е., чрез дадената му от Бога благодат св. ап. Павел запретил на духа, чрез когото врачката врачувала и той излязал от нея. Той не е приел свидетелството на бесовете, както и Христос преди него, защото от бесовете нищо не трябва да се приема, дори когато казват истината, а тя често е примесена с лъжа. Всеки контакт с тях носи огромна опасност за човека.

В този дух има ли странични ефекти след „лечение” при врачки?

- „Страничен ефект” е прекалено меко казано… Целта на човешкия живот на земята е постигане на Царството Божие, а средството е очистването на сърцето, както ни учи св. Иоан Касиан Римлянин. При врачки обикновено се ходи по подтик от бесовете. Практикуващ християнин никога няма да отиде при тях, дори и да е притеснен от някакви житейски проблеми. Но хора, които поставят житейските грижи, здравето и материалните блага по-високо от собственото си спасение, са склонни, както в древност Исав, да продадат вечния си живот и спасение за паница леща, т. е., за някаква временна облага, която молци прогризват, червеи ядат и крадци подкопават. Тези хора, още преди да отидат при врачката, са поставили своето съкровище не на небесата, а на земята. И тогава, когато прибягнат до помощта на бесовете, за полза в земния си живот, губят и вечния. Бих казал, че това съвсем не е страничен ефект…

Защо такива като Ванга трябва да бъдат отлъчени?

- Защото в Свещеното Писание се казва: не бива да се намира у теб такъв, какъвто посочихме по-горе от Второзаконие 18:10, но ако се намира - да се отдели, да се отлъчи. Ванга не е само предсказвач, тя извиква духове, тя пита мъртви. А видяхме, че тези неща са категорично забранени от Свещ. Писание.

Как ще коментирате изказванията на Нешка Робева, че БПЦ има по-важни дела, вместо да се занимава с Ванга – бедността, наркоманията и др. Кое всъщност е работа на Църквата? И не чуваме ли тези доводи всеки път, когато Църквата се захване с подобни непопулярни инициативи?

- През времето на тоталитарния режим на БПЦ ѝ препоръчваха да върши много важни дела като НЕпроповядване, НЕпросвещение, НЕпривеждане към спасение, НЕкръщаване, НЕкатехизиране, НЕвенчаване, НЕпостене, НЕвярване… Но днес мисля, че е време спортистът да се занимава със спорт, а богословът с богословие… Аз не се меся в правилата на художествената гимнастика – да не се меси и тя и други като нея в каноните на Църквата. Църквата не е декор и театрална сцена, тя е живот.

Много от врачките, екстрасенсите, леещите куршум имат икони при себе си.

- Няма по-опасна лъжа от тази, която е близо до истината. Нашият народ, колкото и да не им се иска на много хора, все още е с православно съзнание и вътре в себе си крие частица от православната духовност и когато някой иска да го увлече по нещо, той трябва да покаже, че уж е сроден с него. Това е прийом, с който си служат и сектите, когато „атакуват” хората. Мормон отива при християнин и казва - ние сме същите като вас, обаче имаме тука една разлика, тука друга... Или пък отивайки при врачката, човек вижда икони, успокоява се и си казва – ето тази жена е християнка, значи нищо лошо не прави. Затова беше нашият апел – да се отдели зърното от плявата. Да се предупредят православните християни да не общуват и да не ходят при такива хора. Колкото до отлъчването – Църквата има утвърдени канони, правила, норми и ред, и според тях, такива хора подлежат на църковно изправление и наказание с цел да бъдат стреснати, че делата, които вършат съвсем не са безобидни, за да ги приведе към спасение. Ако решат да се вразумят – добре, ако не – поне останалите хора да бъдат предпазени. Затова Църквата трябва да покаже строгостта на своя закон към такива хора.

Напоследък се активизираха и кукерските фестивали. Общините започнаха да се надпреварват да организират мероприятия по „гонене на злите сили”.

- Така е и затова се обявихме и против подкрепата и възраждането на тези езически обичаи, с техните обреди за гонене на духове, плодородие и берекет. Призоваваме кметовете да не подкрепят подобни инициативи, защото с действията си нанасят вреда не само на Православната вяра, но и на всички хора. Тези древни практики в основата си са езически и антихристиянски и отново са свързани с нечистите сили.

Как е постъпвал Христос, когато бесовете чрез устата на обхванати от бяс хора, са Го признавали за Божий Син?

- Знаем, че и бесовете вярват и треперят. И, както каза моят брат в Христа и по плът отец Евгений, дори повече от нас, защото са видели Бога и знаят добре какво ще се случи с тях. Това, че Го признават за Син Божий, е празен вопъл, глух стон… няма полза за тях. Освен това, те го казват по принуда, въпреки желанието си, защото силата Божия, която е излизала от Него, ги принуждавала да свидетелстват Кой е Той.

Защо напоследък българинът се увлича от окултното, отива при врачки, занимава се с магии?

- Причината е упоритият отказ на българските правителства за въвеждане на предмета религия в българското училище. Когато няма светлина, тъмнината обгръща всичко. В същото време средствата, които се използват за издаване на окултна литература, са огромни. Книжният пазар е пълен с окултна и сектантска литература. Във всички медии има хороскопи, предсказания, източни окултни практики и всякаква друга нечистота. Почти никъде не се говори за християнска вяра, за етика, за благочестие. Ето да вземем и рекламирането на Алена – това е умишлено насаждане на окултизъм, средновековно мракобесие и безнаучност в съвременното общество. А такива като Алена нямат място на екрана!

Като споменахте Алена, как са гледали светите отци на заниманията с астрология?

Свети Иоан Дамаскин още през 9-ти век описва отношението на Църквата, на Православната вяра към тези занимания със зодии, хороскопи и пр. предсказвания на съдбата на човека. Нейното отношение винаги е било отрицателно. Няма физически, научни, и дори метафизични основания да се твърди, че може да бъде предсказан човешкия живот. Ако има възможност за предсказание какво би станало с нас, тогава трябва да допуснем предопределението. А има ли предопределение, тогава хората не са равни – едни се раждат, за да бъдат убийци, а други за спасение или за велики цели. Това обаче е огромна несправедливост, която не може да бъде приписана като дело на Бога.

Няма ли да обвинят тогава Църквата в религиозна нетолерантност?

- Църквата е длъжна да предупреждава и да дава оценка за действията на своите чеда. Ето например президента Георги Първанов, който отиде в синагогата по време на Ханука. Той можеше да отиде, да поздрави евреите, но вместо това взе участие в техния богослужебен култ. По този начин, той предава своя Бог и вяра. А той си сложи шапчица на Ханука и запали свещ. С паленето на свещ на седмосвещника, той участва в еврейски религиозен обред. Затова държавните мъже трябва да имат консултанти, които да ги съветват и да им казват в такива случаи, свързани с други вероизповедания, как да постъпват, за да не загубят вярата си и съответно вечния живот. Под маската на криворазбрана толерантност към другите религии, много от нашите политици са предали вярата си много пъти. Затова предлагаме да се повдигне въпроса за канонизирането на 110 мъченици-първенци на България, боляри, убити при превземането на Търново през 1394 г. Това е бил политическият и финансов елит на България и постъпката на тези хора е уникална и достойна за похвала – нито един от тях не се е отвърнал от вярата си, всички са предпочели смъртта пред запазването на своето положение, богатство и дори живот. Ето затова е добре те да бъдат канонизирани и да се превърнат в пример за днешните политици, а и за всички нас.

 

 

 

module-template13.jpg

 

 

Видеоколекция

2018 04 08 15 38 03
О.  Даниил Сисоев:
В един Бог ли вярват
християните и мюсюлманите

Модернисти