Вход

Православен календар

„Образ на покаянието те имаме, всепреподобна Марие, Христа моли по време на Поста и нам да го дарува, та с вяра и любов тебе в песни да възхвалим.”

Утреня, светилен, глас 3
Неделя 5-та на Великия пост. Преп. Мария Египетска

Светите отци за това, че не е възможно спасение извън Църквата

Св.Тихон Задонски:

„Никой не може да се оправдае пред Бога и да се спаси без Христа и помимо Христа, а само чрез вярата в Христа ... Защото никой не може да се избави от дявола, греха, законното проклятие и от ада без Христа, и това накратко се заключава в Христовите думи „И тъй, ако Синът ви освободи, ще бъдете наистина свободни” (Иоан. 8:36).

Св. Кирил Иерусалимски:

„Онзи, който дори да е бил добър, но не е получил запечатване от водата, няма да влезе в Царството Небесно. Дръзки са тези думи, но те не са мои, защото така е определил Иисус!”

Свщмчк. Киприан Картагенски:

„Ако хората не пазят връзката и най-искрено общение с Църквата, дори да предадат себе си на смърт заради изповядването на името Христово, грехът не се умива и от самата кръв, неизгладимата и тежка вина на разделението не се очиства дори от страданията. Намиращият се вън от Църквата не може да бъде мъченик, този който е изоставил Църквата, която ще царства, не може да се сподоби с царството”.

Св. Иоан Златоуст:

„Чуйте всички вие, които сте чужди на Просвещението [Кръщението], ужасете се и ридайте! Страшна е тази заплаха, страшно е това определение! Невъзможно е, казва Христос, за този, който не се роди от вода и дух да влезе в Царството Небесно, защото той още носи одеянието на смъртта, дрехата на проклятието, одеждата на тлението, и още не е получил знака на Господа, още не е свой, а чужд. Той няма знакът, който е условие за влизане в Царството.”

Св. Игнатий Брянчанинов:


„Достойно за горко ридание зрелище: християни, които не знаят в какво се състои християнството! Въпросът, който задавате, днес се чува отвсякъде: „А защо да не се спасят, пишете вие, езичниците, мохамеданите и така наречените еретици? Сред тях има добри хора. Да бъдат погубени тези хора, това би било противно на Божието милосърдие! ... Себе си да считаме спасени, а членовете на другите вероизповедания погинали, това е и безумно и безкрайно гордо!”

Ще се постарая да ви отговоря по възможност по-накратко. Ето истинското учение по този предмет, учението на Светата Вселенска Църква: Спасението се заключава във възстановяването на общението с Бога. Това общение е било загубено от целия човешки род заради грехопадението на праотците ... За да се възстанови общението на човека с Бога, или с други думи за спасението, е било необходимо изкупление ... Всичките добри дела на човека – немощни и водещи до ада – са заменени от единственото могъщо, добро дело – вярата в нашия Господ Иисус Христос ... Напразно и погрешно е това, което мислите и говорите, че добрите хора сред езичниците и мохамеданите ще се спасят и ще влязат в общение с Бога! Напразно гледате на противната мисъл като на новост, като на прокраднало се заблуждение! Не! Такова е неизменното учение на истинната Църква – и старозаветна и новозаветна. Църквата винаги е признавала, че има само едно средство за спасението – Изкупителят! Тя е признавала, че и най-великите добродетели на падналото естество водят в ада ... Признаващият възможността за спасение без вяра в Христа се отрича от Христа и може би неволно пада в тежкия грях на богохулството”.

Преп. Антоний Великий:

„Истински блажен е онзи, който бодърства над себе си и изпълнява заповедите на нашия Господ Иисус Христос: той ще се сподоби с истинен разум, изхождащ от Господа и ще може да каже: Дивно е за мене (Твоето) знание (Пс. 138:6). Не греши срещу вярата, за да не се разгневи срещу теб нашият Създател. Който не държи правата вяра, той приготвя храна за незаспиващия червей и жертва за княза на адската тъмница, духът му е чужд на вечния живот, той е явен отстъпник от Бога”.

Блажени Августин:

«Който не е Христов член, той не може да се спаси. Може да имаш почест, може да имаш тайнство, може да пееш «алилуия», може да отвръщаш «амин», може да държиш Евангелие, може да имаш вяра в Отца и Сина и Светия Дух, и да я проповядваш, но никъде освен в Православната Съборна Църква не можеш да намериш спасение».

Преп. Анастасий Синаит:

„Щом Господ е казал на Никодим: „Истина, истина ти казвам: ако някой се не роди от вода и Дух, не може да влезе в царството Божие” (Иоан. 3:5), значи ясно е, че [никой от неповярвалите в Христа] няма да влезе в Царството. Но [никой] не бива лишен от въздаяние: или [неповярвалият в Христа] получава благоденствие, богатство, разкош и други прелести на този живот, подобно на [богаташа], който чул от Авраам: „Спомни си, че ти получи вече доброто си приживе” (Лука. 16:25), или съдбата му в бъдещия живот силно ще се отличава от съдбата на този, който [тук] не е вършил добро. Защото, както за праведниците у Бога обителите са много (вж. Иоан. 14:2), така и за грешниците [съществуват] много различни наказания.»

Преп. Симеон Нови Богослов:

„Голямо благо е да се вярва в Христа, защото без вяра в Христа не можеш да се спасиш”.

Св. Лъв Велики:

„Светият евангелист Лука, говорейки за Рождеството на Господа, изрежда в обратен ред последователността на неговите родове (Лука. 3:23-38) като така засвидетелствал, че и времената предшествали потопа са свързани с това тайнство и всяко предаване на наследството от самото начало е било със стремеж към Този, у Когото се заключава спасението на всички.”

Преп. Теодосий Киевопечерски:

„За онези, които пребивават в латинската, арменската и сарацинската вяра няма вечен живот, нито дял със светиите.”

ПОСЛАНИЕ НА ИЗТОЧНИТЕ ПАТРИАРСИ ЗА ПРАВОСЛАВНАТА ВЯРА 1723 г.:

„Вярваме, че никой не може да се спаси без вяра. Вяра наричаме правилното понятие за Бога и Божествените предмети. Тя, бидейки подпомагана от любовта, или (което е същото) от изпълнението на Божиите заповеди, ни оправдава чрез Христа и без нея не е възможно да се угоди на Бога.

Вярваме, че Светото Кръщение, заповядано от Господа и извършвано в името на Светата Троица, е необходимо. Защото без него никой не може да се спаси, както е казал Господ: „Ако някой се не роди от вода и Дух, не може да влезе в царството Божие” (Иоан. 3:5).

Свщмчк. Козма Етолийски:

„Братя, аз се учех в продължение на четиридесет-петдесет години. Прочетох много книги за иудеите, идолопоклонниците, за мюсюлманите и за еретиците. Изучих дълбините на мъдростта. Всички други вери са фалшиви и лъжливи. Само нашата вяра, Светото Православие, е истинна и свята.”

Преп. Паисий Величковски:

„Аз, при цялото си недостойнство, като взимам под внимание, че вие искате наставление от мен, мога да кажа следното: Премилостивият Бог спасява православните християни чрез вярата, добрите дела и Своята благодат. Православната вяра е тази, която изповядва Едната Свята Съборна и Апостолска Църква и без тази вяра не е възможно някой да се спаси”.

Св. Теофан Затворник:

„В Църквата и само и единствено в нея всичко е устроено за наше спасение, затова отпадащият от нея няма как да се спаси.”

Преп. Амвросий Оптински:

Що се отнася до въпросите: Могат ли латинската църква и другите вероизповедания да се нарекат Нов Израил или спасителен ковчег, и как да разбираме Евхаристията в сегашната Римска църква - то Нов Израил може да се нарече само правовярващата Църква, а онази, която е повредена от еретически мъдрувания, не може.

Св. Атанасий Велики:

„Който иска да се спаси, трябва преди всичко да държи Православната вяра. Който не я пази непокътната и непорочна, въпреки всяко недоумение, ще погине навеки.”

Препп. Варсануфий Велики и Иоан Пророк:

„Друга вяра, освен предадената ни от 318-те свети отци, аз не зная, и който мъдрува различно от това, което учи тя, сам себе си е предал на анатема.”

Преп. Максим Исповедник:

„Не бива да се помага на еретиците в утвърждаване на техните безумни вярвания, тук трябва да бъдем резки и непримирими. Защото аз не мога да нарека любов, а човеконенавистничество и отпадане от Божествената любов, когато някой утвърждава еретиците в техните заблуди и помага за неминуемата гибел на тези хора.”

Превод: Свещ. Божидар Главев

Други статии от същия раздел:

module-template8.jpg

 

 

Видеоколекция

2018 04 08 15 38 03
О.  Даниил Сисоев:
В един Бог ли вярват
християните и мюсюлманите

Модернисти