Вход

Православен календар

Любовта е непреодолима сила

 

 

 

 

Со святими упокой, Христе, души раб Твоих

За мое голямо огорчение, някои от вас посещават събранията на сектанти и там се заразяват с техните лъжеучения. Някои се заразили и с лъжеучението, че не бива да се молим за починалите и да извършваме приношения за упокой на душите им.

Ето защо трябва да бъдете утвърдени в православното учение за поменаване на умрелите, за да не вярвате на това, което ви говорят отцепниците от Църквата.

Как учи Светата Църква? Ние имаме древни и то най-древни свидетелства, че още светите Апостоли са извършвали поменаване на починалите и молитви за тях. В достигналите до нас трудове на отците и учителите на Църквата имаме свидетелства, че от най-дълбока древност, в първите векове на Християнството, са се извършвали молитви за умрелите и са се правили помени за тях.

Кажете, кого да слушаме повече: отцепниците от Църквата - сектантите или свети Иоан Златоуст? Чуйте какво говори свети Иоан: «Не напразно апостолите са установили да се извършва пред Страшните Тайни поменаване на починалите; те са знаели, че от това умрелите получават огромна полза, това за тях е най-велико благодеяние. Не напразно се извършват и приношения за покойниците, не са напразни моленията за тях, не е напразна милостинята, всичко това е установил Светият Дух, искайки ние да получаваме полза един чрез друг».

Запомнете, запомнете тези слова, повярвайте, че поменаването на починалите е установено още от светите Апостоли и, както говори св. Иоан Златоуст, даже от Самия Свети Дух!

На какво почиват съмненията на онези, които слушат сектантите-лутерани? На това, че, както казват самите сектанти – баптисти и евангелисти – в Свещеното Писание нямало преки указания за молитви за починалите. Но значи ли това, че тези молитви са безполезни и даже неугодни Богу? Съвсем не, защото свети апостол Иаков в своето съборно послание ни повелява да се молим един за друг (вж. Иак. 5:16). Това не значи, че ние сме длъжни да се молим само за тези, които са около нас, за живите, защото ви е известно, че Бог не е Бог на мъртви, но Бог на живи (Марк. 12:27). А и Сам Той свидетелства, че всички са живи пред Бога. «Умрелите в Иисуса» означава умрелите с вяра в Христа, които Бог ще приведе с Него там, където е и Сам Той.

Нещастните наши братя, починали в грехове и представили се пред Бога на предварителния (частен) съд, се мъчат, скърбят и страдат, че не са принесли приживе достоен плод на покаяние. А ние можем да им помогнем като се молим за тях, защото молитвата за тях изразява нашата любов към тях, а любовта е всесилна, непреодолима сила. Любовта е от Бога, любовта никога няма да престане и всеки дар на любов, всяка молитва, продиктувана от любов към нашите покойници, както и всяко приношение, извършвано от любов към тях, са угодни Богу, както са угодни и всички прояви на любов.

Затова ние сме длъжни и занапред да се молим постоянно за нашите покойници.

Из проповеди о поминовении усопших

Превод: Десислава Главева

module-template12.jpg

 

 

Видеоколекция

2018 04 08 15 38 03
О.  Даниил Сисоев:
В един Бог ли вярват
християните и мюсюлманите

Модернисти