Вход

Православен календар

„На пасбището на горното Царство стадо, отче, си възпитал, и с жезъла на догматите като зверове си прогонил ересите, възпявайки: „Благословен Си, Боже на отците ни!”

Втори канон на утренята, 7 песен, тропар
Неделя 4-та на Великия пост. Преп. Иоан Лествичник

Грузинската Православна Църква не признава латинските тайнства и се отказва от богословския диалог с католиците

 


Гербът на Грузинската Православна Църква

Папският представител за Кавказ „епископ” Джузепе Пазото неотдавна даде интервю в Тбилиси за икуменическото интернет-издание „Благовест-инфо”, в което се оплака от отсъствието на разбиране с Грузинската Православна Църква.

Той, по-конкретно, каза, че един от приоритетите за католиците в Грузия се явява „дейността за укрепване на единството между християните от различните конфесии”, и, разбира се, „установяването на добри взаимоотношения с Грузинската Православна Църква, към която принадлежи абсолютното мнозинство от населението на Грузия, има за нас особено важно значение”.

Представителят на Ватикана със съжаление отбелязва: „За жалост, сферата на нашите отношения с ГПЦ, се дели на две части, които много силно се различават една от друга. Ако на нивото на човешките контакти, или да речем, реализацията на социални проекти всичко е наред, то в областта на богословието ние не можем да достигнем дори минимално ниво на взаимно разбиране. Работата е в това, че Грузинската Православна Църква, за разлика от много други поместни Православни Църкви, в това число и Руската, не признава действителността на тайнствата, извършени в католическата църква. И това създава много проблеми в областта на всекидневния живот, например, когато чедата на католическата и Православната Църква искат да встъпят в брак. В Италия това не е проблем, в много православни страни такива бракове също се благославят. Но в Грузия, ако католик иска да се венчае в Православна Църква, него задължително го прекръщават, а ако православен (или православна) се венчае за католик (или католичка) в католическа църква, го смятат за отстъпник”.

Джузепе Пазото си обяснява това така: „Предполагам, че този ригоризъм произлиза от това, че грузинските православни християни в течение на почти цялата си история са се намирали на границата на пълното унищожение от външни врагове на Църквата. Оттук и отбранителният характер на богословието. За съжаление, обаче, в последните години този отбранителен характер се затвърждава. Но така или иначе това обстоятелство създава сериозни препятствия по пътя на нашия диалог”.

Той също така отбеляза, че за разлика от ГПЦ, с другите религиозни организации, които в Грузия са малцинство, католиците имат достатъчно конструктивни отношения. Заедно с монофизитите, лутераните, баптистите и адвентистите те са създали обща група. Предложили в групата да встъпи и ГПЦ, но получили отказ.

Информ-религия

Превод: Десислава Главева

Други статии от същия раздел:

module-template15.jpg

 

 

Видеоколекция

2018 04 08 15 38 03
О.  Даниил Сисоев:
В един Бог ли вярват
християните и мюсюлманите

Модернисти