Вход

Православен календар

Правилният подход в тълкуванието на книга Откровение

 

 

Тайните на книга Откровение – част 5

5. Правилният подход

Първата наша цел при тълкуването на тази книга е да не отъждествяваме образите от Апокалипсиса със съвременни явления. В някои места е възможно и да поговорим малко за това, но то съвсем не се явява наша главна цел. Това сходство ще се проясни, чак когато наистина започнат да се случват тези събития.

А дотогава трябва да се въздържаме от каквито и да било съждения и да бъдем много внимателни. Възможно е Русия наистина да се окаже този северен цар, ако е съдено тези събития да се случат по време на нашия живот, но докато не видим действителните събития, описани в Откровение, не бива прекалено много да се тревожим от всичко това.

Нашата основна грижа при тълкуването на тази книга е по-дълбока. Ние трябва да я разглеждаме като мистично описание на природата и съдбата на Църквата Христова и нейните врагове – дявола, света и антихриста. Осъзнаването на това ще ни помогне да избегнем много елементарни грешки, които правят протестантите относно хилядолетното царство, т. нар. хилядолетно управление на Христа над този свят, което се явява ерес, относно действителната природа и управлението на антихриста и т. н.

Както и при тълкуването на цялото Свещено Писание, ние трябва да четем книгата заедно с другите книги от Писанието, които обясняват много от написаното в тази книга, особено заедно с книгата на св. прор. Даниил, някои образи от която точно съвпадат с образите от Откровение.

И още веднъж ще кажа, ние трябва да помним тълкуванията на древните богоносни отци, а не да се осланяме на собствения си разум.

Колкото по-дълбок е нашият духовен живот, толкова по-дълбоко ще е нашето разбиране на тези книги. Не трябва да четем тази книга, докато не започнем да живеем постоянен духовен живот с непременно отделено време за молитва и духовно четене под ръководство на духовния ни отец. Тогава ще бъдем на правилния път.

<< предишна || следваща >>

Иеромонах Серафим (Роуз), Тайны книги Апокалипсис.

Превод: свещ. Божидар Главев

Други статии от същия раздел:

module-template17.jpg

 

 

Видеоколекция

2018 04 08 15 38 03
О.  Даниил Сисоев:
В един Бог ли вярват
християните и мюсюлманите

Модернисти