Вход

Православен календар

Хронологическата грешка при тълкуването на книга Откровение

 

 

Тайните на книга Откровение - част 6

6. Хронологическата грешка при тълкуването на книга Откровение

Тази книга се състои от поредица много сложни за тълкуване видения, тъй че, ако започнете да я четете без да ползвате никакви тълкувания, напълно ще се объркате. Някои видения са за миналото, а някои – за бъдещето. Светител Иоан Златоуст в своите тълкувания на книгата на пророк Даниил и книга Битие пише, че първата част на книга Битие е пророчество за миналото, защото никой не е могъл да види събитията, които тогава са се извършвали и за тях било дадено откровение, също както пък на Даниил и Иоан било дадено откровение за събития в бъдещето.

Главното съдържание на книга Откровение касае събития, които трябва да се случат преди края на света. Понякога под край на света се разбира времето след първото Христово пришествие, тоест времето продължаващо вече около две хиляди години. В други случаи край на света означават самите последни събития от този период, непосредствено преди края.

Някои видения, например войната на ангелите на небесата (12:7), се отнасят за събития станали преди началото на света. Затова просто обяснение е невъзможно. Освен това не може да се каже, че всички събития са дадени в хронологичен ред. Тук протестантите грешат със своята интерпретация на хилядолетието (милениума), защото смятат, че всичко следва някаква проста хронология, така както е написано. Но това е невъзможно, защото текстът се отнася ту до бъдещето, ту до миналото, ту до настоящето, след което веднага следва ново видение, отнасящо се до същото събитие, за което току що е било дадено пророчество. Да се проследи тук някаква хронология е абсолютно невъзможно.

Книгата Откровение не е проста хронология на бъдещите събития, а мистично видение на цялата история на Христовата Църква и само понякога се дават видения за бъдещи събития.

Съществуват също и много различни степени на тълкувание на виденията в тази книга. Например с изключение на много малко примери, невъзможно е да се каже, че един образ съответства точно и определено само на дадено реално събитие (както е и в цялото Свещено Писание и в църковните служби). Един образ може да касае много различни събития. Подробно ще разгледаме това, когато изучаваме образите в тази книга и там ще видим, че един от светите отци казва, че образът означава едно, а друг – още нещо, трети пък може да каже, че е нещо трето, и всичките три тълкувания могат да са напълно верни, защото еднозначно и твърдо съответствие на образа с реалността не съществува.

Разбира се, преди четенето на тази книга трябва да се прочетат други книги, като посланията на апостолите Иаков, Петър и Иоан, в които се говори за по-прости неща: за това, как да водим нравствен живот, как да живеем като християни, как да водим невидимата бран и пр. Със самото си съдържание книга Откровение предполага, че вие вече сте чели тези книги и се подразбира, че знаете каква война се води между Църквата и дявола, що е това християнски живот и през какви битки трябва да минем. Ако нямате никакво понятие за това, тогава изобщо няма да разберете тази книга.

<< предишна || следваща>>

Иеромонах Серафим (Роуз), Тайны книги Апокалипсис.

Превод: свещ. Божидар Главев

Други статии от същия раздел:

module-template1.jpg

 

 

Видеоколекция

2018 04 08 15 38 03
О.  Даниил Сисоев:
В един Бог ли вярват
християните и мюсюлманите

Модернисти