Вход

Православен календар

„Дарувай, Господи, на Твоята Църква сила да пребъдва непоколебима от смущенията на ересите во веки веков.”

Канон на утренята, 5-та песен, тропар

Неделя Православна

"Не са ми нужни посредници при общуването с Бога"

 

Ако ти още не си се кръстил - част 9

Възражение девето:

"Не са ми нужни посредници при общуването с Бога."

Защо ти, скъпи приятелю, си така уверен в това свое твърдение? Нима си способен сам да се промъкнеш през клопките на пространството и времето, за да се срещнеш със свръхбезпределния и вечен Творец? Защото ти всъщност точно това казваш, заявявайки, че на теб не са ти нужни посредници в общението с Бога.

Разсъди сам дали твоето твърдение е разумно, дори само заради това, че за да се научиш да управляваш една машина, на теб ти е нужен учител, който да ти покаже как да се справяш с нейния механизъм. За да започнеш работа, ти е нужно образование. А в най-сложното и най-дълбоко дело на богообщението, според теб, е достатъчно да се разчита само на нахакаността и самоувереността? Представи си един дивак, който решава да експериментира в някой оръжеен склад, като не се вслушва в никакви съвети, смятайки ги за ненужни измислици. Защото нали ти (признай си!) постъпваш по подобен начин, казвайки, че главното е духовността, като забравяш, че и духовете могат да бъдат различни, а и Господ не обича прекалено самоуверените хора.

Да, Господ слуша всеки човек, който вика към Него, където и да се намира. Той е надежда на всички, които са на край земя и които са далеч в морето. Но тук не става въпрос за това дали Бог ще те чуе, а за това дали ти ще можеш да се сподобиш с Неговия безсмъртен живот. Християните също сами, без посредник, се молят на Създателя на всяко място на Неговото владичество. Но не е достатъчно да се молим. Нужен ни е вечният Живот, а него може да ни даде единствено Самият Господ Иисус Христос, защото в Него са съединени Божествената и човешката природа, и затова Той може да стане Онзи, благодарение на Когото безмерният живот на Бога се влива в нашето слабо смъртно същество и ни дава сила за победа над смъртта както за тялото (чрез възкресението на плътта), така и за духа (чрез прощаване на греховете). Сам Господ е казал, че никой не дохожда при Отца, освен чрез Него. Нима ти по-добре знаеш пътищата, водещи към Небето от Небесния Бог?

Не се обиждай, но такава, на нищо не основана увереност винаги се е наричала войнстващо невежество. Защо? Сам прецени – зад твоите думи не стои живият опит на богообщението. Най-великите пророци са падали ничком в благоговеен ужас, виждайки сиянието на Твореца, а ти говориш за тази среща като за ходене на пазар. На Моисей Господ е казал, че човек не може да Го види и да остане жив (Изх. 33:20). Исаия, съзерцавайки Господ Саваот, тържествено седящ между огнени духове и обвит в облаци дим, възкликнал: „горко ми! загинах! защото съм човек с нечисти уста, и живея сред народ също с нечисти уста, - и очите ми видяха Царя, Господа Саваота“ (Ис. 6:5). И само намесата на Серафим (един от висшите Ангели), който очистил устата му от нечистотата чрез докосване с небесен въглен, спасило пророка.

А ти твърдиш, че можеш да си общуваш с Бога пряко, неочистен, с нечисти уста, без страх Божий? Но в такъв вид ти ще пламнеш и ще изгориш пред лицето Му като пеперуда в огън. Нали в Библията ясно е казано, че „нашият Бог е огън, който изтребя“ (Евр. 12:29).

Затова именно е било нужно Боговъплъщението, за да стане възможно общението между Бога и човека. Само чрез Христовата плът смъртният човек може да понесе пламъка на Божеството.  И затова свещениците, тези служители на Възкръсналия, могат да помогнат да се възстанови връзката с Твореца. Защото нали именно на тях е дадена власт да прощават греховете (Иоан 20:23) и да извършват Литургията, когато Сам Христос влиза в човека.

 

<< предишна || следваща>>

„Если ты еще не крестился”

Превод: Даниела Димитрова

Други статии от същия автор:

module-template3.jpg

 

 

Видеоколекция

2018 04 08 15 38 03
О.  Даниил Сисоев:
В един Бог ли вярват
християните и мюсюлманите

Модернисти