Вход

Православен календар

„На пасбището на горното Царство стадо, отче, си възпитал, и с жезъла на догматите като зверове си прогонил ересите, възпявайки: „Благословен Си, Боже на отците ни!”

Втори канон на утренята, 7 песен, тропар
Неделя 4-та на Великия пост. Преп. Иоан Лествичник

При вас в храма всички са такива зли

 

 

Ако ти още не си се кръстил - част 14

Възражение четиринадесето:

„При вас в храма всички са такива зли...“

„При вас в храма всички са такива зли, сърдити. Бабките съскат и се карат. А са християни! Аз не искам да бъда такъв. Имам познат, който е православен християнин, а пие и не се държи по-добре от некръстените. Така че каква е разликата?”

А ти недей да бъдеш зъл и сърдит. Нима някой насила те кара да бъдеш такъв? Някой иска ли от теб при входа на храма да слагаш боксови ръкавици? Недей да съскаш и да се караш и тогава ще можеш да изправиш и другите. Както казва апостол Павел: „Кой си ти, който съдиш чуждия слуга? Пред своя Господар стои той, или пада…“ (Рим. 14:4).

Твоите възражения биха били правилни, ако свещениците учеха хората да се карат и да вдигат скандали. Но нали това не е така. Нито Библията, нито Църквата, нито нейните служители някога са учили на това, а обратно – на всяка проповед и в песнопенията ни призовават да бъдем кротки и милостиви. Така че това не е причина да се отказваш от Кръщение. Помисли: нали в храма хората не идват от рая, а от окръжаващия ни свят. А в него дори е прието да се караш и то така, че понякога от грубияните даже една нормална дума не можеш да чуеш. Само псувни. Между другото такива думи в храма няма. Може да се каже, че Църквата е единственото място, където сквернословията са забранени.

В света е прието да бъдеш сърдит и да изливаш раздразнението си върху околните, като наричаш това борба за справедливост. Нима не си се сблъсквал с кавги в метрото? А с какво се занимават стариците в поликлиниките, ако не с обсъждане на околните, започвайки с президента и завършвайки с медицинската сестра? И ти смяташ, че именно тези хора могат, влизайки в храма, с махването на една вълшебна пръчица, да се променят и да станат кротки като овчици? Не, Бог ни е дал свободна воля и без усилие от наша страна нищо не може да се промени.

Само магьосниците лъжат, че могат, без съгласието на човека, да превърнат пияницата в трезвеник. На практика обаче такива неща не се случват. Дори след кодирането човекът да престане да пие, то е за известно време, а след това се случва или още по-страшен запой или, да не дава Бог, самоубийство. Авторът многократно се е сблъсквал с такива случаи по време на служението му в болница за наркомани. Истинското изцеляване действително се намира единствено в Църквата, но този процес сам по себе си не е еднократен и не се случва без волята на самия човек.

Ние винаги сме в Църквата само отчасти. Понякога тази част е много голяма и тогава човекът достига праведност, понякога е по-малка. Понякога човекът се държи за Бога само с кутрето си. Но Съдия на всички не сме нито ти, нито аз, а Господ. Докато има време – има надежда. А как можеш да съдиш за края на филма преди да е свършил, освен по края на отделните части? Такива части са светиите. По тях съди Църквата, а не по тези, които още не са завършили земния си път. Не случайно се казва, че „краят увенчава делото“.

Църквата сама нарича себе си болница (на Изповед се казва: „понеже си дошъл в лечебницата: да не си отидеш неизцерен“), а това означава, че всички ние, без изключение (макар и в различна степен) имаме нужда от духовно изправяне и лечение. И само когато всички желаещи се излекуват с помощта на Църквата, тогава Тя ще се яви в цялата си красота. Светиите са тези, които ясно показват силата на Бога, действащ в Църквата.

Накрая може да се каже и още нещо. Хората не бива да бъдат сравнявани и затова, защото имат различен начален багаж. Един е възпитаван в семейство на свещеник, а друг – на алкохолик. Един е здрав като бик, а друг едва движи краката си. Един не може да бъде пречупен даже и от тиранин, а волята на друг е слаба като тръстика. И как тогава ще ги сравняваш? Представи си един човек, израсъл в бордей, слабоволен, който за първи път идва в Църквата. Може би в началото за него ще бъде подвиг да остане трезвен поне два дни в седмицата. Една чашка само може да го „изкара от строя”, а ти предявяваш към него претенции, все едно е Александър Македонски. Почакай малко, дай на Бога място за действие. Възможно е след година той да се засрами от беззаконието си и да стане по-добър от тебе. „Не съдете, за да не бъдете съдени“ (Мат. 7:1), е казал Христос и Неговите думи са истина.

Така че не гледай околните. Нали си дошъл не при тях, а при Твореца. Кръсти се и живей по християнски и ще можеш даже в най-неприятните хора да виждаш сияещия изпод купчината духовен боклук Божий образ.

следва

<< предишна || следваща >>

„Если ты еще не крестился”

Превод: Даниела Димитрова

Други статии от същия автор:

module-template1.jpg

 

 

Видеоколекция

2018 04 08 15 38 03
О.  Даниил Сисоев:
В един Бог ли вярват
християните и мюсюлманите

Модернисти