Вход

Православен календар

„Света Богородица не се води по новия календар”

 


Архимандрит Амвросий
Снимка: 24 часа

Интервю с архимандрит Амвросий, игумен на Зографския манастир

- Ваше Високопреподобие, Голяма Богородица се празнува в България на 15 август, а в българския манастир “Зограф” и на цяла Света гора - на 28 август. Докога датите на църковните празници ще ни разделят?

- Това зависи от самия народ, той трябва по-усърдно да иска връщането на стария календар. А сред повечето хора цари безразличие.

На църковно-народния събор в Рилския манастир някои са поискали въпросът за календара да влезе в дневния ред, но повечето са гласували против. А по-малко от 10% от православните християни са по новия стил - Гърция, България и Румъния. А по стария са Русия, Украйна, Грузия, Сърбия, Македония, Йерусалим, Света гора. Има много чудеса, които съвсем ясно показват кой календар е правилен.

Например отец Красимир (Капитанов) от Шумен наскоро ми разказа, че една жена преди повече от година била тежко болна и лекарите не давали надежда, че ще оцелее. В съня й обаче се явява св. Богородица и й казва, че точно след три дни - в деня на св. Иоан Рилски, ще оздравее. Така и станало за почуда на лекарите. И наистина този ден бил празник на св. Иоан Рилски, само че по стар стил! Тоест Света Богородица не се води по новия календар.

Румънският архимандрит Юстин от манастира “Петровода” ни разказа за подобно чудо, което се е случило малко след като новият календар бил въведен в Румънската църква през 30-те години на XX век. Тогава един от румънските монаси аскети е започнал изключителен духовен подвиг - 40 дни се затворил в килията си, без да яде, без да пие дори и вода. Той само се е молил, за да разбере кой календар е правилен. Явили му се тримата светители - св. Василий, св. Иоан Златоуст и св. Григорий Богослов, и му казали: старият календар е правилен. А тези, които са въвели новия, ще страдат и ще бъдат наказани от Бога.

Цялото интервю на Николай Москов с архим. Амвросий четете тук.

24 часа.бг

Други статии от същия раздел:

module-template5.jpg

 

 

Видеоколекция

2018 04 08 15 38 03
О.  Даниил Сисоев:
В един Бог ли вярват
християните и мюсюлманите

Модернисти