Вход

Православен календар

„Дарувай, Господи, на Твоята Църква сила да пребъдва непоколебима от смущенията на ересите во веки веков.”

Канон на утренята, 5-та песен, тропар

Неделя Православна

Още едно чудо, свързано със св. Спиридон Тримитунтски

 


Памет: 12/25 декември

Понякога светците наказват тези, които упорито се противят на истината. Точно това се е случило и на новостилния епископ Арсений Лариски на 12/25 декември 1934 г., празника на св. Спиридон по стар стил (и Рождество Христово по нов).

Сутринта епископът тръгнал към своя храм да служи литургия. Когато пристигнал, видял смирен на вид, престарял и благ архиерей с панагия на гърдите. Арсений му казал: „Брате, да отидем и да възпеем радостните химни на Рождество, а после ще ти окажа гостоприемство”. Смиреният епископ отговорил: „Ти трябва да пееш не тези химни, а моите - на светител Спиридон!”

Арсений се разсърдил (може би считайки, че това е някой обикновен старостилен епископ) и казал: „Аз те каня, а ти ме презираш. Тръгвай си тогава!”

Арсений влязъл в храма, поклонил се на иконите и седнал на мястото си. По време на третата катавасия внезапно се почувствал много зле. Немощта му толкова се усилила, че още преди литургията го отвели в дома му. Състоянието му обаче се влошавало все повече и повече, и на следващия ден починал. Така той бил наказан от Бога за нечестивото си непослушание към свети Спиридон.

Това чудо е известно на най-възрастните жители на Лариса.

Светогорски календар за 2014 г., Изд. Славянобългарски Зографски манастир „Св. вмчк Георги Победоносец” на Света Гора, Атон.

Други статии от същия раздел:

module-template1.jpg

 

 

Видеоколекция

2018 04 08 15 38 03
О.  Даниил Сисоев:
В един Бог ли вярват
християните и мюсюлманите

Модернисти