Вход

Православен календар

Протодякон Андрей Кураев отстранен от Московската духовна академия

 


О. Андрей Кураев напуска Московската духовна академия

На свое заседание Учебният съвет на Московската духовна академия (МДА) постанови протодякон Андрей Кураев да бъде изключен от преподавателския и професорски състав на Академията.

На 30 декември в Московската духовна академия се състоя поредното редовно заседание на Учебния съвет. Освен обсъжданията по предвидените точки от дневния ред, беше разгледан и въпросът за отсъствието на положителна реакция от страна на протодякон Андрей Кураев на постановлението на Учебния съвет от 12 март 2012 година. В нея братски му бе напомнено, че „званието професор на Московската духовна академия изисква висока отговорност за формата и съдържанието на публичните изяви, тъй като по тях се съди както за учебното заведение, така и за цялата Църква”.

Учебният съвет е констатирал, че протодякон Андрей Кураев редовно излиза със скандални публикации в СМИ и блогосферата, и че неговата дейност в тази област почти винаги е скандална и провокационна. Във връзка с това Учебният съвет постанови протодякон Андрей Кураев да бъде изключен от преподавателския и професорски състав на МДА.

По същото време стана известно, че о. А. Кураев не влиза и в новия състав на Синодалната библейско-богословска комисия.

Антимодернизм.ру

Превод: Десислава Главева

Други статии от същия раздел:

module-template8.jpg

 

 

Видеоколекция

2018 04 08 15 38 03
О.  Даниил Сисоев:
В един Бог ли вярват
християните и мюсюлманите

Модернисти