Вход

Православен календар

При кръщение в Англиканската църква вече няма да има отречение от сатаната

 

Англиканската църква тества нова модерна версия на кръщение, която, според критиците й, изважда ключови моменти от традиционната церемония

Англиканската църква провежда тестове на осъвременена версия за кръщаване на младенци. Съгласно новият текст на службата от родителите и кръстниците вече няма да се иска „да се отрекат от дявола”, „да се покаят за греховете си” и „да се поклонят на Христа”.

В новия текст, чието използване се подкрепя от Кентърбърийския епископ Джъстин Уелби, отсъстват въпросите „отричаш ли се от сатаната и от всяко въставане против Бога”, а също и „каеш ли се за греховете си, отделящи ни от Бога и ближния”, които се задават на родителите и кръстниците и на които те са длъжни да отговорят с „да, отричам се”, и „да, кая се”.

Вместо това свещеникът вече пита: „Отричате ли се от злото? А също от всички негови прояви и всички негови празни обещания?”

В новия текст на службата, който вече се използва в хиляда енории на Англиканската църква дяволът не се споменава и не се използва думата „грях”. Няма вече да се задава и въпросът „Покланяш ли се на Христа като на Бог”, тъй като идеята за подчинение се приема за твърде спорна, особено за жени.

Новият текст ще се ползва паралелно с традиционния, но както отбелязват църковни наблюдатели, той ще се окаже предпочитан от повечето енориаши, ако бъде одобрен от Общото събрание на Англиканската църква. Реформаторите в нея са на мнение, че старият текст вече не е подходящ за паството. Един от тях – пастор Тим Стратфорд от Мърсисайд, твърди, че „езикът на телевизията днес е далеч по-подходящ от езика на богословските трактати, който ползваме сега”.

Според англиканския епископ Майкъл Назир-Али обаче „новата версия” премахва значението на кръщението: „Още от 70-те години на миналия век стана модно Англиканската църква да лишава от дълбочина и мистичност своите ритуали, поради съмнителната необходимост те да станат „достъпни”, докато всъщност те се нуждаят просто от повече обяснения, вместо от премахване на ключови елементи в тях. Най-добре е своевременно да се прекратят тези може би добронамерени усилия, преди съвсем да се редуцира църковната вяра до лесно смилаеми хапки.”

Според старши член на Общото събрание на Англиканската църква новата версия прилича повече на „даровете на Добрата фея, отколкото на църковна служба”. „Проблемът е, че голяма част от хората в Англиканската църква не вярват в ада, греха и покаянието, а считат, че с усмивка на уста и хванати за ръце, всички ще отидем в рая. Но това със сигурност не е учението на Христа. Толкова много неща вече са премахнати, че човек почва да се чуди защо трябва нещо изобщо да се прави. Ако премахнем греха и покаянието, нищо вече няма да остане. Това не просто принизява ритуала – това го изпразва от съдържание. С изхвърлянето на концепцията за грях и покаяние се унищожава неговото значение.

Хуманистът ще каже: „Аз се отказвам от злото.” Но ако премахнеш покаянието, ти автоматично поразяваш право в сърцето самата идея за кръщението. Иоан Кръстител кръщаваше само онези, които отиваха при него и се каеха. А този нов ритуал казва на човека, че няма нужда да се кае. Достатъчно е само да дойде и да се присъедини към клуба.”

Стивън Платън, епископ на Уейкфийлд и председател на църковната богослужебна комисия, който е съставител на новата служба, отхвърля обвиненията за принизяване на ритуала: “Ние, разбира се, нищо не принизяваме. Единственото, което ни интересува, е хората, които идват да се кръщават, да разбират за какво се говори в него.”

Този ритуал не е бил променян повече от 400 години, преди първата му промяна през 1980 година, а сегашната ще бъде вече трета за последните десетилетия.

Старият текст:

Пастор:
Не се срамувай да признаеш вярата си в Христа Разпнатия.

Кръщаван: Ще се боря смело като ученик на Христа срещу греха, света и дявола, и ще остана верен на Христа до края на живота си.

Пастор: Посредством кръщението Господ ни извежда от тъмнина в Своята чудна светлина. Да следваш Христос, значи да умреш за греха и да се възродиш за нов живот с Него. Затова те питам: Отричаш ли се от сатаната и от въставането му срещу Бога?

Кръщаван: Отричам се.

Пастор: Отричаш ли се от измамата и разложителната сила на злото?

Кръщаван: Отричам се.

Пастор: Каеш ли се за греховете, които ни разделят от Бога и от ближния?

Кръщаван: Кая се.

Пастор: Обръщаш ли се към Христа като към Спасител?

Кръщаван: Обръщам се.

Пастор: Покланяш ли се на Христа като на Бог?

Кръщаван: Покланям се.

Пастор: Идваш ли при Христос, като при Пътя, Истината и Живота?

Кръщаван: Да, идвам.

Пастор: Вярваш ли и в Бога Отца?

Кръщаван: Вярвам в Бог, Всемогъщия Отец, Творец на Небето и земята.

Новият текст:

Пастор:
Не се срамувай от Христа. Ти си Негов завинаги.

Кръщаван: Смело оставам с Него. Противопоставям се на силата на злото и оставам верен ученик до края на живота си.

Пастор: Посредством кръщението Господ ни призовава за нов живот. Ние умираме с Христа за всичко, което причинява разрушение, и се възраждаме за нов живот с Него завинаги. Затова те питам: Отричаш ли се от злото?

Кръщаван: Отричам се.

Пастор: И от всичките му форми?

Кръщаван: И от всичките му форми.

Пастор: И от всичките му празни обещания?

Кръщаван: И от всичките му празни обещания.

Пастор: Обръщаш ли се към Христа?

Кръщаван: Обръщам се към Христа.

Пастор: И възлагаш ли упованието си на Него?

Кръщаван: Възлагам го.

Пастор: И обещаваш ли да Го следваш завинаги?

Кръщаван: И обещавам да Го следвам завинаги.

Пастор: Вярваш ли в Бог Отец, Източник на всичко съществуващо и на живота, и че Той е Този, чрез Когото съществуваме?

Кръщаван: Вярвам в Него.

The Telegraph

Превод: Десислава Главева




Други статии от същия раздел:

module-template18.jpg

 

 

Видеоколекция

2018 04 08 15 38 03
О.  Даниил Сисоев:
В един Бог ли вярват
християните и мюсюлманите

Модернисти